Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF LIVE. Adriana Drumaşu, Delicious Doughnuts: „Patiseria nu este neapărat o afacere pro­fitabilă, dar este sustenabilă. Din 20 de oameni intervievaţi am angajat doar doi.“

Autor: Alexandra Marcu

13.04.2016, 00:05 795

O tânără din Republica Moldova a reuşit să pună în urmă cu doi ani bazele afacerii Delicious Doughnuts după o investiţie de 30.000 de euro, care în 2015 a avut o cifră de afaceri de 34.000 de euro.

„Patiseria nu este neapărat o afacere pro­fitabilă, dar este sustenabilă“, a spus Adriana Drumaşu, fondatoarea Delicious Doughnuts, în cadrul emisiunii de business ZF Live. 

În primele zile de la deschiderea patiseriei, în meniul acesteia se găseau doar gogoşi, însă odată cu trecerea timpului meniul s-a di­versificat, Adriana Drumaşu adăugând mai multe sortimente de dulciuri. „Acum avem şi produse fără zahăr, pentru persoanele cu diabet. Urmează să dezvoltăm şi acest segment.“ În meniul Delicious Doughnuts se găsesc gogoşi, tarte, fursecuri, checuri, pateuri şi cozonaci, preţurile pentru o gogoaşă cu gem pornind de la 1,5 lei. „Toate prăjiturile sunt pregătite după reţete tradiţionale.“

Primul pas pe care l-a făcut Drumaşu în deschiderea afacerii a fost conceperea bu­siness planului, apoi căutarea spaţiului în care să îşi desfăşoare activitatea şi recrutarea perso­nalului. Una dintre calităţile pe care trebuie să le aibă un antreprenor este perseverenţa. „Dacă pui suflet şi ai răbdare, ajungi să te bucuri de visul tău, de ideea ta de afacere.“ Aceasta a pus businessul pe picioare în doar câteva luni, iar cel mai greu pas a fost găsirea patiserilor.

„Angajaţii mei vin cu propriile idei, am început cu două persoane, iar acum am ajuns la o echipă de şase. Din 20 de oameni intervievaţi am angajat doar doi.”

În ceea ce priveşte spaţiul Delicious Doughnuts, Adriana Drumaşu spune că a ales o locaţie în zona Mihai Bravu în funcţie de anumite criterii printre care se numără raportul dintre vizibilitate şi costul chiriei. „Trebuie să fie un vad comercial foarte bun, dar vadul comercial este direct proporţional şi cu preţul chiriei. Trebuie să mă gândesc dacă am bani să susţin afacerea sau acest lucru m-ar falimenta. Am închiriat o locaţie de 70 mp cu 1.100 de euro lunar.” Spaţiul unei patiserii trebuie să aibă un flux tehnologic bine pus la punct. Unul dintre planurile de viitor ale acesteia este extinderea şi în alte zone ale Bucureştiului.

Delicious Doughnuts are în medie 100 de clienţi pe zi.

Adriana Drumaşu a terminat masteratul în cadrul ASE Bucureşti şi a lucrat într-o multinaţională, iar după ce a revenit din concediul de maternitate şi-a dat seama că este pregătită să pornească propria afacere. “Credeam că o să am mai mult timp liber, dar mi-am dat seama pe parcurs că nu am nicio zi de concediu.”

Ce a mai spus Adriana Drumaşu:

- Ideea o am de la sora mea care studiază medicina în SUA şi mi-a spus că la ei gogoşile sunt o tradiţie

- Când renovam spaţiul număram persoanele care treceau pe acolo

- Îmi servesc clienţii cum mi-ar plăcea mie să fiu servită când merg la o patiserie

- Vineri şi sâmbătă avem cele mai mari vânzări

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO