Afacerea Sarto Made to Measure, pornită în 2012 din pasiunea pentru vestimentaţie a lui Alexandru Drăgan, căruia i s-a alăturat apoi şi Matei Ladea, s-a reorientat anul trecut spre zona mai exclusivistă a costumelor bespoke (realizate de la zero, inclusiv tiparul), cei doi tineri antreprenori sperând să ajungă în acest an la afaceri de 1,5 milioane de euro.
„Made to measure înseamnă că o persoană comandă un costum şi noi îl facem pe baza unor şabloane. Preţul entry-level pe zona asta este de 400 de euro şi un astfel de costum te ţine 1-3 ani. Cu totul altceva este costumul bespoke, care se construieşte integral de la zero, inclusiv tiparul“, explică Matei Landea.
Înainte de a ajunge la antreprenoriat şi croitorie de lux, Matei Landea a lucrat în parlamentul german, până în 2012, şi apoi la Lidl România, pe zona de achiziţii. „Primul costum de care m-am îndrăgostit a fost de la Sarto, iar vreo trei luni mai târziu am început colaborarea cu Alex, pe care îl ştiam din copilărie“. Tipul de croitorie promovat de cei doi este puţin răspândit în România, unde nu foarte mulţi oameni poartă costum în fiecare zi, spre deosebire de ţările cu istorie în domeniu, cum sunt Italia şi Marea Britanie. În plus, o problemă majoră pentru cei care vor să dezvolte astfel de afaceri este lipsa croitorilor capabili să construiască un costum de la zero, inclusiv tiparul, România suferind de lipsa şcolilor de meserii după 1989.