Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Bogdan Calancea, antreprenor: Am avut angajaţi care şi-au dat demisia înainte să înceapă vara, ca să meargă la mare

Autor: Bianca Dorobanţu

27.01.2017, 00:06 16002

Bogdan Calancea, un antre­pre­nor român, face afaceri de 1,5 milioane de euro cu creme, tratamente şi loţiuni pen­tru piele pe care le produce în Ger­mania, unde împreună cu doi asociaţi a pus bazele businessului său. Produsele sunt distribuite în toată  Europa, inclusiv în România, urmând să ajungă şi în Dubai.

„Controlul calităţii este mult mai bun în Germania decât în altă parte, este foarte bine reglementat şi oferă încredere (...). Sediul este în Viena, aveam nevoie de o deschidere către vest. În anii 2010 dacă ziceai că eşti o companie românească nu erai privit foarte bine”, a spus Bogdan Calancea, fondator şi general manager al C.B.F. Optim Trading, holding care include mai multe companii.

Laboratorul de cercetare şi dezvoltare se află în Germania, unde unul dintre asociaţii antreprenorului român creează reţetele produselor. Lunar, vânzările însumează 100.000 de euro.

Pe plan local, compania care se ocupă cu distribuirea produselor este SyncoDeal, cu sediul în comuna Jilava, din Ilfov. Produsele se găsesc sub denu­mirile de AquaMedica, Transderm, HelpicON sau DermaOn şi sunt distribuite în peste 2.000 de farmacii.

Afacerile din România se ridică aproape de 1 milion de euro, iar profitul este de 250.000 de euro, a mai spus Calancea.

În opinia sa, nu ar avea vreun motiv să-şi mute activitatea de producţie din Germania în România, ţară pe care o priveşte doar ca pe o piaţă de desfacere.  „În România avem deschidere la Marea Neagră, avem oameni foarte competenţi. Aici este marketingul, partea operaţională, de depozitare şi de transport. România este una dintre principalele pieţe de desfacere, îmi e mai uşor sa ma dezvolt în România direct decât în alte ţări”.

Ca ţinte pentru 2017, antreprenorul spune că vrea să pătrundă pe pieţe noi, să facă angajări, să crească partea de promovare, numărul contractelor de distribuţie şi să lanseze un magazin online.

Pentru ca mediul de afaceri românesc să devină mai atractiv, Bogdan Calancea susţine că ar trebui ca românii să îşi schimbe mentalitatea, să fie serioşi şi să-şi respecte promisiunile făcute.

„Trebuie să lucrăm la mentalitate, suntem oameni buni, inteligenţi, dar nu ne facem planuri pe termen lung. Trebuie să nu ne mulţumim cu puţin, să fim mai serioşi, să ne gândim să fim numărul 1. Când promiţi ceva, trebuie să livrezi ceea ce promiţi”.

El a încercat să deschidă o fabrică în România anul trecut, la sediul companiei SyncoDeal, din comuna Jilava, însă nu a reuşit, în principal din cauza infrastructurii nedezvoltate.

Problemele pe care le întâmpină antreprenorul în afacerea sa sunt legate în special de resursele umane, găsirea unor oameni de vânzări fiind dificilă.

„E greu să te faci reprezentant de vânzări, e ca şi cum ai fi pictor sau cântăreţ, trebuie să-ţi placă să vorbeşti cu oamenii, clientul este lumea ta, trebuie să îi tratezi egal pe toţi. În România caut oameni de carieră, care doresc să lucreze pe termen lung”.

Salariile pentru un om de vânzări în cadrul SyncoDeal pornesc de la 500 de euro şi pot ajunge la 1.000 de euro cu bonusuri.

Bogdan Calancea spune că a avut angajaţi care şi-au dat demisia înainte de începerea verii, pentru a putea merge la mare, iar ulterior s-au angajat la alte companii.

„Într-o perioadă am crezut că am eu o problemă personală, dar am vorbit şi cu alţi oameni din industrie şi este o practică constantă.”

El plănuieşte să se extindă şi pe alte pieţe şi este în negocieri în Franţa pentru a cumpăra o companie care fabrică produse pentru protecţie solară. 

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO