Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Bogdan Grigoraş şi Răzvan Rizea, Easywash Laundromat Concept: Vor să creeze o reţea de 100 de spălătorii, majoritatea în franciză

Autor: Corina Zamfir

13.12.2016, 00:05 1003

Easywash Laundromat Concept, un lanţ de şase spălătorii de haine self-service deschise non-stop, pus pe pi­cioare cu o investiţie de 15.000 de euro, va încheia anul 2016 cu o cifră de afa­ceri de aproximativ 60.000 de euro, iar în următorii cinci ani ar putea ajunge la 100 de unităţi, majoritatea în franciză.

„Conceptul este foarte simplu. Vii cu hainele, le bagi în maşina de spălat profesională, bagi jetonul, speli, pui detergentul, după care le iei şi le usuci, totul într-o oră: jumătate de oră de spălat şi jumătate de oră de uscat“, spune Bogdan Grigoraş, cofondator Easywash Laundromat Concept, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Compania înregistrează o creştere a cifrei de afaceri de 300% de la an la an, încă din primul an de funcţionare, iar profitul este reinvestit în afacere.

„Media europeană la încărcarea unei maşini este de 3,5 - 4 spălări pe zi per maşină. În SUA, de exemplu, media este undeva la 8 spălări pe zi per maşină, dar acolo sunt spălătorii cu 100 de maşini de spălat. Noi avem acum, în cele şase locaţii, puţin peste 30 de echipamente, maşini de spălat şi uscătoare. Deci media este de 4-5 maşini cu 3-4 uscătoare pe spălătorie, iar media de timp în care maşinile de spălat funcţionează este de 40%“, adaugă Bogdan Grigoraş.

Compania Easywash Laundromat Concept şi-a început activitate în anul 2012 cu o spălătorie amenajată într-un cămin studenţesc din zona Timpuri Noi din Bucureşti, iar acum are şase sedii în Bucureşti şi o franciză la Timişoara. „Iniţial am plecat cu ideea că această spălătorie este targetată pe studenţi. Am vrut să mergem la sigur. Dar avem clienţi diverşi. Turiştii sunt undeva la 30% în funcţie de sezon. Vara scad studenţii şi cresc turiştii. Restul sunt oameni care au nevoie“, afirmă Bogdan Grigoraş.

În următorii cinci ani, fondatorii firmei îşi propun să ajungă la 100 de spălătorii în România, majoritatea dintre ele fiind în franciză. „În zonele Bucureşti şi Ilfov ne-am propus să încercăm să nu dăm franciză. Din 100 de spălătorii pentru Bucureşti-Ilfov potenţialul este undeva la 20 de spă­lătorii“. De asemenea, în proiectul celor de la Easywash se află şi intenţia de a deschide în primăvara anului viitor o cafenea legată de o spălătorie, unde să poţi bea o cafea în timp ce aştepţi ca rufele tale să se spele.

Un doritor care vrea să obţină o franciză a firmei Easywash Laundro­mat Concept are nevoie de 15.000 de euro în prima etapă, bani care includ şi echipamentul. „Taxa cu tot ce înseamnă branding, practic îţi dăm spălătoria la cheie, te duce undeva la 25.000 de euro“, spune Bogdan Grigoraş. „În pri­mul an nu luăm nimic din cifra de afa­ceri a francizei. Îi lăsăm să-şi dez­volte afacerea. În al doilea an, cerem 10% din cifra de afaceri“, adaugă Răz­van Rizea, cofondator Easywash Laundromat Concept.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO