Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Cătălin Păduraru, CEO al IWCB: România vitivinicolă arată foarte bine, mai bine decât alte aspecte ale ţării

Autor: Roxana Rosu

14.04.2017, 00:05 666

Domeniul viticol din România este încă mult în urma altor state cu tra­diţie în domeniu, dar ultimii ani au adus schimbări majore, odată cu in­­­vestiţiile derulate de noi antre­pre­nori în crame şi plantaţii de viţă, un rol important în promo­va­rea sectorului, pe plan intern, dar şi extern, avându-l şi concursurile or­ga­nizate.

Unul dintre evenimentele majore în domeniu este  IWCB – Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti, organizat în perioada 25-28 mai, la care participă 56 de juraţi din toată lumea şi 1.600 de vinuri locale, dar şi de pe alte pieţe.

„România vitivinicolă arată foarte bine, mai bine decât alte aspecte ale ţării. Vinul are un loc mai bun decât în trecut, e tratat cu mai mult respect“, a spus la ZF Live Cătălin Păduraru, CEO al  IWCB – Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2017.

La ediţia de anul trecut a concursului, 52% din producătorii participanţi au fost străini, 48% români, aceştia având 800 de vinuri înscrise.  Până acum, la înscrierile din acest an predomină tot străinii.

Fiecare jurat va degusta zilnic 50 de vinuri timp de patru zile. „Fiecare jurat face parte dintr-o comisie de şapte oameni, se face o medie a notelor, pe o scară de 100 puncte. Medaliile sunt aplicate pe sticle, pentru a ajunge mesajul şi la consumator.“

Vinurile pot fi jurizate diferit în funcţie de moment, vinul se mai schimbă în timp. De obicei vinurile care participă sunt adaptate pieţei din Europa de Sud-Est, o piaţă foarte ofertantă. Vinul este pentru multe destinaţii punctul maxim de atracţie, în jurul căruia s-a dezvoltat o industrie locală extrem de puternică, aşa cum se vede în cazul Franţei sau Italiei.

Vinurile prezente în concurs costă de la 3-5 euro la 100 de euro sticla şi pot fi găsite atât la raft, cât şi în sistem horeca.

„Producătorii văd ce le-a plăcut şi ce nu juraţilor străini. Este un avantaj pentru ei, se pot adapta la cerere.“

Cătălin Păduraru spune că apariţia viţei-de-vie a schimbat ra­dical viaţa oamenilor, aceştia dezvoltând aşezări stabile în apropierea plantaţiilor. „Grâul se poate cumpăra de oriunde, se poate planta cam peste tot. Viţa-de-vie e diferită“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO