Retail&Agrobusiness

Video ZF Live. Laura Pascu, Centrul European al Consumatorilor din România: De Black Friday ar fi bine să comparăm preţul cu cel din vară, nu cu cel din urmă cu o lună

Autor: Roxana Rosu

03.11.2016, 10:00 2174
Cele mai dese plângeri primite de ECC - Centrul European al Consu­ma­torilor din România de la persoanele care cumpără de la magazine online se referă la timpul de livrare şi cum arată efectiv produsul, a spus la ZF Live Laura Pascu, PR al centrului.
 
„Când cumpărăm de pe un site trebuie să verificăm datele de contact, ter­menii de retur, perioada de livrare, ter­menii şi condiţiile, pe care consu­matorii nu prea le citesc. Cel mai bine ar fi ca adresa să fie din Europa pentru a fi mai protejaţi.  ECC are birouri în fiecare ţară europeană, finanţate de Comisia Europeană şi statul membru.“
 
De asemenea, trebuie să ne asi­gurăm că site-ul e securizat, că avem un antivirus şi dacă e nevoie să cerem băncii să ne returneze banii.
 
În plus, ar fi bine să verificăm ce spun alţi clienţi despre site-ul respectiv, dacă are review-uri bune, dacă numărul de telefon şi ţara coincid.
 
În acest context, Laura Pascu a povestit cazul unui vânzător care aducea medicamente în România, site-ul având sediul social la Londra, iar contul bancar în Ungaria. „A fost o ţeapă majoră.“
 
Biroul local al ECC a fost deschis în 2008 şi majoritatea reclamaţiilor vizează drepturile pasagerilor, pe locul doi fiind cele legate de shoppingul online. Până în prezent, rata de succes a reclamaţiilor este de peste 70%, cazurile fiind rezol­vate amiabil. „Informăm agentul eco­nomic care este legislaţia şi ce drepturi are el şi consumatorul.“
 
Laura Pascu atrage atenţia că în cazul site-urilor din afara Europei, lu­crurile sunt mai complicate şi pot apărea şi taxe suplimentare, care cresc preţul produsului. Un alt detaliu la care un cumpărător trebuie să fie atent se referă la contul în care se virează plata. „De exem­plu se întâmplă ca magazinul online să aibă cont în euro şi noi plătim în lei şi apare o diferenţă de curs valutar.“
 
Un moment delicat este şi Black Friday, când volumul tranzacţiilor online creşte substanţial, dar persoanele care doresc să cumpere un anumit produs ar trebui să urmărească preţul pe o perioadă mai lungă de timp, chiar din vară, pentru a se asigura că achiziţia merită făcută în acel moment.
 
„Reducerile de Black Friday sunt reale, dar ele pot să se refere doar la o lună în urmă. Dacă ne uităm la preţul din vară s-ar putea să nu mai fie reducere. Atunci când cumpăram online de Black Friday trebuie făcut un print screen la preţ si că există pe stoc pentru a dovedi că acela e preţul afişat de ei şi sunt obligaţi să dea produsul la acel pret“.
 
Centrul European al Consumatorilor din România a lansat şi Trusted.ro, un „sistem de încredere“, prin care clienţii ştiu că siteurile care au bulina verde sunt verificate.  Siteurile de afară pot fi verificate la Better Business Bureau.org. 
 
În cazul comenzilor de pe siteuri gen Ebay, Laura Pascu recomandă plata paypall, pentru că vânzătorul primeşte banii atunci când cumpărătorul confirmă livrarea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO