Retail&Agrobusiness

Videoconferinţă ZF Retail 2020. Călin Costinaş, deputy CEO, Profi: Schimbările vor veni în retail, cât de radicale vor fi depinde de durata crizei

Videoconferinţă ZF Retail 2020. Călin Costinaş,...

Autor: Florentina Niţu

15.04.2020, 11:43 300

Călin Costinaş, deputy CEO, Profi, spune că criza provocată de noul coronavirus va duce la schimbări în retail, de la schimbarea comportamentului de consum la schimbarea de strategiei de vânzare a comercianţilor.

„Schimbările vor veni în retail, cât de radicale vor fi depinde de durata crizei. Dacă durata va fi mică, vor afecta puterea de cumpărare şi clienţii vor migra de la branduri premium spre medium şi low. Dacă va fi lungă, se vor reconfigura reţelele de retail, pentru că se va schimba modelul de cumpărare. Oamenii vor cumpăra de acasă, va fi mai puţin trafic, iar reţelele de convenience vor fi afectate”, a spus Călin Costinaş, deputy CEO, Profi, în cadrul videoconferinţei ZF Retail 2020: Transformarea forţată a retailului şi adaptarea la noua realitate.

El a adăugat că şi poziţionarea magazinului şi preţul vor conta în viitor pentru clienţi, astfel sectorul HoReCa şi magazinele tradiţionale vor fi cele mai afecatate.

Ce a mai declarat el:

·        Oamenii sunt atenţi la costurile alimentelor.

·        Segmentul de discount şi supermarketurile câştigă teren.

·        Online-ul a avut o creştere foarte mare, într-o lună a crescut cât în 5 ani, nenatural, forţat, pentru că clienţii stau acasă.

·        Online va creşte semnificativ pe toate segmentele, dar nu aşa puternic pe partea de food. În UK, standardele de calitate sunt foarte bine definite, constante, fără necunoscute, dar în România clientul vrea să aleagă, astfel va vizita magazinele, mai rar, mai puţin, dar va vrea să vadă produsele.

·        Creşterea procentuală a online-ului va fi mare, dar are o bază foarte mică. Chiar dacă creşte de trei ori, tot mic va rămâne, nu vor fi o schimbare radicală. Poate va creşte de la 1% la 2%, dar este nesemnificativ în România şi nu va fi atât de mare.

·        Schimb formatului nu e foarte uşoară, dar trebuie să ne adaptăm.

·        Supermarketurile vor lua elemente de la discount să securizeze preţurile, discount-ul va adăuga elemente fresh.

·        Supermarketurile se vor duce spre HoReCa şi vor face spaţii mai mari de food court, deoarece clienţii nu vor mai avea puterea financiară să meargă la restaurant şi se vor duce să-şi satisfacă o nevoie la un preţ mai mic.

·        Segmentul cash & carry se va duce spre supermarket. 

·        Am făcut apel să vină angajaţi din alte sectoare, pe durata afectată de criză, angajatorii să detaşeze oamenii către Profi.

·        Schimbarea legislaţiei nu va schima consumul. Decizia de a cumpărare a produselor româneşti este decizia clientului. Declaraţia de patriotism trebuie să o facem la raft, astfel o să restartăm economia. Dacă cumpără clientul produse româneşti, noi le vom aduce.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO