Retail&Agrobusiness

Zece indicatori ai pieţelor de 4,5 miliarde de euro de cereale şi oleaginoase din 2014: România are recolte în vârful clasamentelor, dar e repetentă la productivitate

 Zece indicatori ai pieţelor de 4,5 miliarde de euro de...

Autor: Gabriel Razi

14.11.2014, 00:07 423

Fermierii din România au recoltat 25,1 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase în această vară şi toamnă, reuşind să bage în hambare şi silozuri una dintre cele mai mari cantităţi din istorie, dar rezultatul nu a fost susţinut de schimbări radicale apărute în piaţă, ci doar de o vară neobişnuit de ploioasă.

Productivitatea de 4 tone/hectar la cereale şi de 2,3 tone/hectar la seminţe oleaginoase rămâne în mlaştina de la coada clasamentelor europene, arată o analiză a ZF făcută pe baza a zece indicatori ale princi­palelor producţii din agricultura vegetală în 2014.

România are cea mai favorabilă poziţie pe piaţa internaţională de floarea-soarelui pentru că recolta de 2,1 milioane de tone poziţionează piaţa locală pe primul loc în Uniunea Europeană şi pe locul şase în lume.

Producţia locală înseamnă şi 5,2% din totalul mondial şi aproape un sfert din tot ce strâng fermierii europeni.

Piaţa este una de excedent, aproape jumătate din recoltă pleacă la export, iar restul este procesat în fabricile de ulei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO