Retail&Agrobusiness

ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice. Alina Creţu, director executiv, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România: Pentru ca mărul să ajungă pe raft sau ca grâul să ajungă în o pungă de făină pe raft este nevoie de procesare şi de multe fonduri

ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice. Alina...

Autor: Ramona Cornea

21.10.2021, 12:07 95

Alina Creţu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, crede că este nevoie de dezvoltarea capacităţilor de procesare şi de mai multe surse de finanţare în domeniul procesării pentru ca produsele fermierilor să ajungă pe rafturile magazinelor.

”Din păcate, cu cât o fermă este mai capitalizată, un pic mai mare, accesul la finanţare este mai greu. Trebuie să ne gândim cum facem să atragem fonduri europene pentru că spuneam că ne-am dori să ajungă mărul din coş pe raft. Pentru ca mărul să ajungă pe raft sau ca grâul să ajungă în o pungă de făină pe raft este nevoie de procesare şi este nevoie de multe fonduri, de resursă financiară. Nu te poţi încumeta la procesare decât dacă ştii că ai o capacitate de finanţare minimă directă, în afară de sursele pe care le găseşti ulterior. O mare parte dintre fermierii noştri nu se încadrează în niciun fel de punctaj şi ar trebui văzut şi acest lucru”, a declarat ea în cadrul conferinţei ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice.

 

Ce a mai declarat Alina Creţu în cadrul conferinţei:

·        Asocierea poate cunoaşte diferite forme. Poate trebuie ca aparatul operaţional al AFIR să fie supradimensionat pentru a ne asigura că România absoarbe tot ce este de absorbit. Lucrurile merg în o direcţie bună, dar se pot face şi mai bine.

·        Cum fiecare dintre noi îşi organizează cât mai bine lucrurile în compania sau ferma pe care o are, ar fi bine ca şi instituţiile statului, oricât de performante ar fi, ar trebui să pună lucrurile la punct. Mai sunt proceduri de realizat, oameni de angajat astfel încât să atragem tot ce este de atras în agricultură. Este extrem de important pentru că, astăzi, finanţarea pentru noi, pentru fermieri, vine din surse proprii, din fonduri europene în cea mai mare măsură şi din zona bancară. Mai este şi finanţarea tip credit furnizor, acestea sunt instrumentele cu care lucrăm.

·        Eu cred că lucrurile merg în o direcţie bună, se întâmplă lucruri. Ne gândim că este acel istoric al asocierii şi cred că s-a depăşit acel moment. Atunci când cei care fac legile şi-au dat seama că este important să îi impresionezi cu ceva pe cei care aplică la astfel de măsuri, fermierii au vrut să intre în cooperative sau organizaţii profesionale pentru că au văzut că le aduce un beneficiu direct, în special în zona de comercializare şi procesare.

·        Nu ne putem imagina un succes răsunător al cooperativelor dintr-o dată pe un istoric de 30 de ani de economie tânără. Lucrurile avansează. Astăzi, probabil că o categorie importantă a fermierilor nu văd un interes în a se asocia. Sunt suficient de capitalizaţi, dar riscul ar fi foarte mare de a investi în procesare. Nu a fost susţinută procesarea aşa cum ar fi trebuit să fie susţinută, fermierii nu au avut un acces facil aici.

·        Cred că cel mai mare impediment azi în accesarea fondurilor europene sunt termenele extrem de scurte. Este ca şi cum nu ne doresc pregătiţi. Trebuie să avem termene suficiente pentru că un proiect de procesare are nevoie de timp, de un studiu de fezabilitate.

Nu avem un Plan Naţional Strategic bine definit în majoritatea ţărilor europene. Sunt state care au ieşit cu ceva care spune foarte clar care sunt lucrurile către care ne vom îndrepta în perioada următoare. Din păcate, noi astăzi nu avem această formă restrânsă, această propunere iniţială. Nu avem absolut nimic, avem doar un început de consultări. În perioada următoare sigur va apărea un document, o punem şi pe seama instabilităţii politice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO