Retail&Agrobusiness

ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice. Cezar Gheorghe, consultant comerţ cu cereale, Clubul Fermierilor Români: Logistica este în acest moment cheia succesului României

ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice. Cezar...

Autor: Ramona Cornea

21.10.2021, 10:35 108

Logistica este în acest moment cheia succesului agriculturii din România, crede Cezar Gheorghe, consultant comerţ cu cereale, Clubul Fermierilor Români.

”Ce nu vrem să conştientizăm noi este poziţionarea noastră ca geostrategie. România, în acest moment, este cel mai aproape de Canalul Suez. Logistica este în acest moment cheia succesului României, adică suntem cel mai bine poziţionaţi. Asta înseamnă că trebuie să vindem cât mai avansat, cât mai agregat şi subliniez din nou rolul cooperativelor. Fermierii ar trebui să înţeleagă asocierea. Asocierea nu dăunează, nu vrea nimeni să controleze. Cooperativele şi fermierii trebuie să înţeleagă că au nevoie de personal calificat astfel încât să poată să gestioneze fluxurile de materie primă”, a declarat Cezar Gheorghe în cadrul conferinţei ZF Agribusiness 2021. Anul producţiilor istorice.

Ce a mai declarat Cezar Gheorghe în cadrul conferinţei:

·        Ne aflăm în o Uniune Europeană unde libera circulaţie a mărfurilor şi a serviciilor este unul dintre pilonii pe care se bazează această uniune, deci nu putem interzice un import. La nivel local, ar trebui să promovăm foarte mult produsele noastre.

·        Dacă vorbim despre siguranţa alimentară, trebuie să dăm şi nişte cifre. La nivel de ţară, România produce 10,5 milioane – 11 milioane de tone de grâu, dintre care consumul intern, cu tot cu furaj, este de circa 3,3 milioane de tone. La porumb, din 15 milioane de tone avem un consum intern de 3 milioane de tone. Aici intervine o problemă pentru că nu avem o gestionare corectă a fluxului de marfă pentru că avem agricultura de subzistenţă, unde marfa se pierde pe fir, se duce în spatele curţile oamenilor pentru a creşte animalele sau se duce în târgurile săteşti.

·        Dacă vorbim astăzi despre siguranţa alimentară în ceea ce priveşte cerealele în România, nu este o problemă, ci problema noastră este că nu ştim să gestionăm bine aceste lucruri.

·        Apropo de fluxul de cereale la nivel global, avem o producţie 775,4 milioane de tone de grâu şi ne aflăm în o balanţă negativă din cauza faptului că consumul este de 786 milioane de tone . În plus, lipsesc din stocuri circa 6 milioane de tone. La porumb, situaţia este oarecum inversă datorită faptului că avem o balanţă pozitivă între producţie şi consum de circa 12 milioane de tone.

·        România a rămas la îndemâna cumpărătorilor. Ar trebui realizat un lanţ de procesare astfel încât procesatorii locali să aibă acces la marfă pe tot parcursul anului, iar acest lanţ de stocare să fie subvenţionat. Este foarte simplu. De asemenea, ar trebui să venim cu un sprijin cuplat pentru fermierii care vând către lanţul de procesare românesc.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO