Retail&Agrobusiness

ZF Agropower. Deficit în comerţul agroalimentar. De ce vând italienii roşii în România? Pentru că cea mai mică fermă de roşii pe care o au în zona de sud a Italiei pleacă de la 30-40 de hectare

Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei agricole integrate Ţara Mea

Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei agricole integrate Ţara Mea

Autor: Florentina Niţu

15.06.2021, 00:07 1788

România ar trebui să sprijine dezvoltarea fermelor mari sau asocierea micilor fermieri, pentru ca deficitul comercial să fie corectat în următorii zece ani, consideră Florin Burculescu, preşedintele Cooperativei agricole integrate Ţara Mea, cea mai mare cooperativă din România după cifra de afaceri şi numărul de membri – peste 1.000. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.

„De ce vând italienii roşii în România? Pentru că cea mai mică fermă de roşii pe care o au în zona de sud a Italiei pleacă de la 30-40 de hectare. De aici încolo putem face orice. Ai 40 de hectare de roşii, ai tehnologie ca să lucrezi pe ele, lucurile se pot întâmpla şi în România. Însă, o fermă de 2 hectare, de subzistenţă, nu poate să evolueze fără asociere“, a spus Florin Burculescu.

Mai mult, el spune că ar trebui create anumite programe de sprijin, punctuale, pentru dezvoltarea agricultorilor şi stimularea asocierii şi dezvoltării unor cooperative mari.

„Spre exemplu FrieslandCampina, cea mare cooperativă de lapte, are aproape 10.000 de membri.“ Compania este şi unul dintre cei mai mari producători de lactate din România.

Deficitul comercial al României cu produse agroalimentare a crescut accelerat în ultimii cinci ani, iar în anul 2020 a ajuns la 1,9 miliarde de euro, mai mare cu 58% faţă de 2019, coform datelor de la Ministerul Agriculturii.

„Nu suntem la nivelul de convergenţă la care ar trebui să fim, pentru că nu-mi aduc aminte în ultimii 30 de ani să fi fost cineva din mediul politic ancorat în relaţiile sociale ale agricultorilor, să dorească să facă ceva punctual pentru agricultori“, a mai spus Burculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO