Retail&Agrobusiness

ZF Antreprenorii României. Doar două din cele mai mari 15 companii antreprenoriale din Arad fac producţie. Industria este pe mâna străinilor

ZF Antreprenorii României. Doar două din cele mai mari...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.10.2016, 00:08 906

Doar două dintre cele mai mari 15 companii antre­pre­no­riale ro­mâneşti din judeţul Arad fac producţie şi anu­me Astra Vagoane Călători şi Lacto Food, restul firmelor cu acţionariat lo­cal din top bazându-se pe comerţ, trans­port sau construcţii, arată o analiză a ZF.

Într-un judeţ în care businessul este adus preponderent de producători de com­po­nente auto precum Takata, Coficab, Leoni sau Yazaki, cele mai mari 15 com­panii antreprenoriale reuşesc să contribuie cu 2 mld. lei la cifra de afaceri de circa 24 mld. lei realizată de companiile din Arad. Com­parativ, doar Takata Ro­mânia, sub­si­diară a grupului japonez cu acelaşi nume şi cea mai mare companie înre­gistrată în ju­de­ţul Arad, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,2 mld. lei, cât toate cele mai mari 15 firme româ­neşti din judeţ. Takata România avea anul trecut peste 4.400 de angajaţi.

De altfel, companiile străine reali­zează 59% din cifra de afaceri de la nivelul judeţului Arad, conform datelor de la Registrul Comerţului valabile pentru anul 2014 (ultimele date disponibile). Pentru a dis­cuta problemele capi­ta­lu­lui privat ro­mânesc şi oportunităţile de dez­voltare ale acestuia în judeţele Arad şi Bihor, ZF or­ga­nizează astăzi la Oradea îm­preună cu Ban­ca Transilvania con­fe­rin­ţa „Capitalul pri­vat românesc - o şansă pentru dez­vol­ta­rea economică a Ro­mâniei“.

„Caravana antreprenorilor“ con­tinuă şi ajunge astfel la al zecelea oraş, după ce anterior tema capitalului românesc a fost discutată la Piteşti, Craiova, Braşov, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Alba Iulia, Constanţa  şi Cluj-Napoca. În total, aproape 2.000 de antreprenori, manageri şi bancheri au fost pre­zenţi în cele nouă ediţii ale conferinţei ZF de până acum.

Cea mai mare companie antre­pre­no­rială românească din judeţul Arad este Smart Diesel, specializată în comerţul de carburanţi. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 546 milioane de lei şi doar 50 de angajaţi. Smart Diesel este singura companie cu acţionariat local care a reuşit să depăşească pragul de 500 de milioane de lei cifră de afaceri anul trecut, restul com­paniilor având fiecare afaceri mai mici de 200 milioane de lei.

Pe de altă parte, cel mai mare angajator din top 15 companii cu acţionariat românesc este Astra Vagoane Călători, controlată de indus­triaşul Valer Blidar. Astra Vagoane Că­lători a avut anul trecut un număr mediu de 647 de salariaţi şi o cifră de afaceri de 96 milioane de lei, conform datelor de pe mfinante.ro.

Compania lui Valer Blidar are mai bine de un sfert din totalul angajaţilor companiilor din topul celor mai mari 15 com­panii româneşti în condiţiile în care ma­joritatea jucătorilor din acest clasament nu fac producţie, ci s-au orientat către do­menii precum construcţii, comerţ, dis­tribuţie sau transport. Astfel, în top sunt pre­zente companii care fac afaceri de câteva zeci de milioane de lei cu mai puţin de zece an­gajaţi.

Cinci companii din cele 15 prezentate au ca obiect de activitate diferite forme de comerţ, două se ocupă cu distribuţia de produse alimentare şi nonalimentare, două fac transport de mărfuri şi una activează în domeniul construcţiilor.

Două companii au peste 500 de angajaţi, res­pectiv Internaţional Alexander, care face trans­port de mărfuri, şi Astra Vagoane Că­lători. Cele mai mari companii româneşti din Arad au puţin peste 2.600 de angajaţi. Com­parativ, cei mai mari jucători cu ac­ţio­na­riat românesc din Bihor au un număr de peste 4.000 de salariaţi, conform analizei ZF. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO