Retail&Agrobusiness

ZF Live. Suzana Vasilescu, cofondatoare a Ans Azura, un marketplace pentru arta contemporană:Piaţa de artă a crescut foarte mult în ultimii 15-20 de ani, este o piaţă de aproximativ 20 mil. euro anual, dar este încă destul de mică faţă de pieţele altor ţări din regiune

Suzana Vasilescu deţine platforma dedicată artei contemporane Ans Azura şi galeria Suprainfinit Gallery.

Suzana Vasilescu deţine platforma dedicată artei contemporane Ans Azura şi galeria Suprainfinit Gallery.

Autor: Alexandra Matei

06.12.2022, 00:05 188

♦ Principalii cumpărători de tablouri din România vin din zona de business şi aleg să cumpere fie pentru că sunt iubitori de artă şi îşi doresc să aibă respectivele lucrări, fie pentru investiţii.

Piaţa de artă din România a crescut considerabil în ultimii 15-20 de ani, spune Suzana Vasilescu, cofon­datoare a Ans Azura, un marketplace pentru arta contemporană. Astăzi, piaţa de artă locală ajunge la circa 20 mil. euro anual, însă, precizează ea, este încă destul mică în comparaţie cu alţi jucători din regiune.

Spre exemplu, piaţa de artă din Polonia, adaugă aceasta, depăşeşte 100 mil. euro pe an.

„Dacă stau să mă gândesc retrospectiv, piaţa de artă din România a crescut foarte mult în ulti­mii 15-20 de ani. S-au deschis foarte multe galerii sau muzee private. Este o scenă extrem de activă şi de interesantă cea din România. Dacă ne uităm la cifre, din pă­cate, nu toate sunt la ve­dere. Sunt puţini ju­cători pe piaţă unde pre­ţurile sunt vizibile şi tran­sparente. Cred că piaţa de artă din România este aproximativ 20 mil. euro anual. Suntem extrem de mici faţă de alţi jucători din regiune. Polonia are o piaţă de artă de peste 100 mil. euro pe an.“

„Noi am început foarte târziu. Colec­ţionarii care cumpără pentru că le place foarte mult arta sau pentru investiţie, fie la un moment dat îşi schimbă direcţia colecţiei şi aleg să vândă, fie vor să revândă“, a spus Suzana Vasilescu la emisiunea online de business ZF Live.

Principalii cumpărători de tablouri, mai spune ea, vin din zona de business. Sunt oameni care îşi dedică 50% din timp research-ului în artă sau vizitelor la galerii, menţionează acesta, iar unii dintre colecţionari  şi-au deschis chiar muzee private de artă.

Totuşi, ea precizează că nu sunt extrem de mulţi colecţionari care să aibă colecţii uriaşe, dar sunt foarte mulţi în zona de artă interbelică, nişă care a fost marketată de-a lungul timpului ca o investiţie sigură de către Artmark, una dintre cele mai cunoscute case de licitaţii din ţară.

Suzana Vasilescu consideră că pentru colecţionari este mai uşor să obţină câştiguri din vânzarea unor tablouri pictate de artişti care au ajuns deja la un anumit nivel şi sunt foarte cunoscuţi.

„Dacă tu cumperi o lucrare cu 50.000 de euro înseamnă că artistul a ajuns deja la un anumit nivel şi de acolo se poate duce doar mai sus şi într-un timp foarte scurt. Vorbim aici şi de artişti locali, cum ar fi Ştefan Câlţia“, a detaliat ea.

Investiţiile care se fac în mod curent de către colecţionari, mai spune aceasta, sunt cuprinse între 1.000 de euro şi 100.000 de euro.

Totodată, precizează ea, de-a lungul anilor au existat iubitori de artă care au început să colecţioneze prin anii ă90 şi care au tranzacţionat prin casele de licitaţii lucrări de peste 5-6 mil. euro.

„Eu îi încurajez pe toţi colecţionarii care cumpără să fie activi şi să împrumute lucrările către muzee. Acele lucrări pleacă cu o etichetă pe care se menţionează că au participat într-o expoziţie sau că au fost într-un muzeu.“

Ea afirmă că artiştii români contemporani sunt foarte cunoscuţi, inclusiv la nivel internaţional, întrucât marile case de licitaţii din ţară organizează târguri internaţionale în care aceştia sunt prezentaţi.

Astfel, nume româneşti ale artei contemporane sunt prezente la expoziţii în străinătate, iar unii dintre artiştii români sunt reprezentaţi de galerii mari internaţionale.

Suzana Vasilescu deţine platforma dedicată artei contemporane Ans Azura şi galeria Suprainfinit Gallery. Acesta din urmă a luat fiinţă acum şase ani şi este dedicată, de asemenea, artei contemporane, iar prin intermediul ei sunt reprezentaţi artişti tineri internaţionali, dar şi români.

Platforma Ans Azura a pornit în decembrie 2021, menţionează ea, şi a fost fondată împreună cu galerista Andreea Stănculeanu. Astăzi, această platformă este dedicată licitaţiilor online, vânzărilor private şi zonei de curated exhibitions.

„Suntem un marketplace pentru arta contemporană. Avem două pieţe complet diferite – Middle East, cu un birou deschis în Liban şi biroul de la Bucureşti, care se ocupă de partea de Eastern Europe“, a detaliat cofondatoarea.

Pe 14 decembrie Ans Azura va organiza o licitaţie boutique în care vor fi prezentate 21 de piese ale artiştilor interbelici – Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Nicolae Grigorescu şi Samuel Mützner. Valoarea totală a lucrărilor la limita minimă estimată este undeva la 380.000 de euro şi la limita maximă, probabil, undeva la jumătate de milion de euro, mai spune Suzana Vasilescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO