Retail&Agrobusiness

ZF Retail Summit 2025. Model de dezvoltare sustenabilă – investiţiile în retail, dublate de investiţii în producţie autohtonă. Motive de optimism din retail: consumul rezistă, investiţiile continuă. Retailerii au încredere în economia locală şi investesc sute de milioane de euro

„După pandemie şi în ultimii zeci de ani, am demonstrat că ne putem adapta şi că putem găsi soluţii atunci când apar probleme“ „România s-a dezvoltat senzaţional şi evident că nu toate lucrurile au putut să ţină ritmul, este o chestiune de timp până când şi celelalte zone o să vină să închidă gap-ul“ „Sunt incertitudini pentru viitor, dar a fost o creştere a  puterii de cumpărare în ultimele 12 luni şi asta se vede pe consum“.

Într-un peisaj economic marcat de tranziţii, presiuni externe şi nevoia de adaptare rapidă, jucătorii din retail mizează pe un element esenţial: încrederea. Încrederea în consumator, în economie, în colaborări şi în viitorul pieţei locale. Consumul continuă să reziste, investiţiile retailerilor merg mai departe, iar încrederea în potenţialul României rămâne solidă – acesta este mesajul transmis de liderii prezenţi la evenimentul ZF Retail Summit 2025.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Auchan, Lidl, Mastercard, BRD, Carrefour, SAP, Vodafone, Altex, Aqua Carpatica, Arca, Senneville, Blik, Cargus, CPI Property Group, Corporate Intelligence Agency, Cushman&Wakefield Echinox, Coca-Cola HBC România, Dumagas, Danubius, ELI Parks, Mazars Forvis, Iulius, Merchant Pro, PwC, RBC, Sezamo, Tiplog, IWF, Julius Meinl, JW Marriot, QMinC.

„Avem trei motive pentru a ne păstra optimismul. Dincolo de ce se întâmplă în această perioadă, este foarte important, în astfel de situaţii, să ne concentrăm asupra progresului pe termen lung şi să ne concentrăm asupra planurilor pe termen lung. Din punctul de vedere al rezilienţei, am demonstrat cu toţii că nu avem o problemă, după pandemie şi în ultimii zeci de ani, am demonstrat că ne putem adapta şi că putem găsi soluţii atunci când apar probleme“, a spus Cornel Cărămizaru, managing director al Coca Cola HBC.

Ionuţ Ardeleanu, director general al Auchan România, a punctat potenţialul de creştere pe care îl are industria alimentară din România în regiune.

„Avem cu siguranţă potenţialul să devenim o forţă regională în industria alimentară şi de băuturi, deja se întâmplă anumite lucruri. Avem potenţial uriaş şi sper să se întâmple cât mai repede. (…) Nu am trăit niciodată mai bine în România, dar mai este loc de creştere a comerţului în România. Cât o să crească depinde de ce se va întâmpla în perioada următoare“, a detaliat el.

Daniel Gross, CEO al Penny România, a punctat că România a înregistrat o dezvoltare accelerată, iar retailul a contribuit semnificativ la această evoluţie.

„România s-a dezvoltat senzaţional şi evident că nu toate lucrurile au putut să ţină ritmul, este o chestiune de timp până când şi celelalte zone o să vină să închidă gap-ul. Este foarte bine că există multe investiţii în retail pentru că creează premisele unei colaborări profesioniste. Eu cred că o să vină şi producătorii“, susţine el. 

Călin Costinaş, deputy CEO al Profi, spune că deficitul balanţei comerciale poate fi o oportunitate de dezvoltare pentru jucătorii de pe piaţa locală şi subliniază importanţa parteneriatelor dintre producătorii locali şi retaileri.

„O latură este şi deficitul comercial – care înseamnă că ai o cerere neacoperită în piaţă, care poate să fie o oportunitate. Ne lipseşte o strategie, exportăm grâu şi importăm produse finite. Dacă creşte consumul, creşte economia, dar nu neapărat economia României, am apăsat pe nişte pedale fără să construim producţie. Producem nişte produse şi vindem alte produse, aici trebuie să facem un switch, să facem o legătură mai bună cu producătorii ca ei să producă ceea ce se vinde. Trebuie să găsim această alianţă între producători şi retaileri.

 

Ionuţ Ardeleanu, director general al Auchan România: Avem cu siguranţă potenţialul să devenim o forţă regională în industria alimentară şi de băuturi, deja se întâmplă anumite lucruri. Avem potenţial uriaş şi sper să se întâmple cât mai repede. (…) Nu am trăit niciodată mai bine în România, dar mai este loc de creştere a comerţului în România. Cât o să crească depinde de ce se va întâmpla în perioada următoare.

Adelina Badea, CEO, Mobexpert: Pentru Mobexepert cred că este cel mai ambiţios an din perspectiva investiţiilor. Am deschis la Cluj luna trecută un magazin de aproximativ 5.000 mp într-un spaţiu logistic CTP. A fost un mare curaj pentru că a fost pentru prima dată când am avut o suprafaţă atât de mare. (…)  Am observat în ultima perioadă fidelizarea. Clientul se întoarce.

Gilles Ballot, CEO, Carrefour România: Cred că 2025 a început cu o dinamică a consumului similară cu cea din 2024. Fiindcă inflaţia e mai joasă decât în 2024, creşterea de volum e mai puternică, este un factor pozitiv. Sunt incertitudini pentru viitor, vedem asta şi la clienţi, dar a fost o creştere a  puterii de cumpărare în ultimele 12 luni şi asta se vede pe consum. Clienţii caută produse româneşti şi întărim programele noastre pe această zonă.

Cornel Cărămizaru, managing director, Coca Cola HBC: Avem trei motive pentru a ne păstra optimismul. Dincolo de ce se întâmplă în această perioadă, este foarte important, în astfel de situaţii, să ne concentrăm asupra progresului pe termen lung şi să ne concentrăm asupra planurilor pe termen lung. Din punctul de vedere al rezilienţei, am demonstrat cu toţii că nu avem o problemă, după pandemie şi în ultimii zeci de ani, am demonstrat că ne putem adapta şi că putem găsi soluţii atunci când apar probleme.

Raul Filip, deputy CEO, Altex: Primele trei luni ale anului au fost chiar foarte bune, vedem o creştere a cererii în piaţă, mai ales în electro-IT. Cred că primele trei luni au fost udneva la plus 4,5%, ceea ce este destul de mult pentru industria asta. În a doua jumătate a anului, suntem optimişti şi dinspre zona politică, şi dinspre zona fiscală.

Karan Khurana, CEO, Metro România: Vedem un trend pozitiv în consum, mai ales în ultimele luni. În sectorul ospitalităţii, întâmpinăm provocări, creştem peste nivelul pieţei, dar piaţa creşte în ritmul inflaţiei. În ceea ce priveşte segmentul comercianţilor, vedem o creştere puternică în volum, nu doar din cauza inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri