Companii

Retailul continuă să se mişte: Care sunt mallurile pe a căror deschidere mizează consultanţii în acest an

Care sunt centrele comerciale pe a căror deschidere pariază consultanţii în acest an

Autor: Cristi Moga

31.03.2012, 09:57 2014

Şanse reale de finalizare în acest an au nouă malluri noi sau extensii ale unor proiecte existente, cu o suprafaţă cumulată de circa 200.000 de metri pătraţi, potrivit estimărilor realizate pentru ZF de consultanţii firmelor CB Richard Ellis, Colliers, Cushman & Wakefield, DTZ Echinox şi Jones Lang LaSalle.

Dintre proiectele anunţate în piaţă, doar nouă dezvoltări au şanse mai mari de 50% să fie livrate anul acesta, potrivit mediei aritmetice între răspunsurile consultanţilor.

Cel mai "sigur" proiect este ansamblul Palas din Iaşi, care după mai multe amânări va fi gata la sfârşitul lunii mai.

După proiectul lui Iulian Dascălu, consultanţii creditează cu şanse mari de realizare în 2012 proiectele Cora Alexandriei şi Kaufland Mihai Bravu din Bucureşti, la care lucrările au început de anul trecut.

În materie de extinderi, parcurile comerciale ERA din Oradea, Electroputere din Craiova şi TOM din Constanţa ar urma să livreze anul acesta noi spaţii către retaileri şi clienţi, kika, Decathlon, Altex sau Flanco având închiriate magazine în aceste proiecte.

Pe de altă parte, consultanţii oferă în prezent şanse scăzute de extindere în acest an a parcului comercial Colosseum din Chitila, în care au fost realizate până în prezent doar magazinele Leroy Merlin şi Carrefour, precum şi galeria comercială din faţa hipermarketului.

Zona de magazine dintre Carrefour şi Leroy Merlin probabil va mai fi amânată până la îmbunătăţirea pieţei.

Alte două proiecte abia începute - centrul comercial Ploieşti Mall de lângă magazinul Carrefour din nordul oraşului şi proiectul Auchan City Giuleşti din Capitală - au de asemenea şanse de livrare în acest an, potrivit consultanţilor, primul proiect datorită vitezei cu care sud-africanii de la NEPI au realizat şi alte spaţii comerciale, în timp ce proiectul Auchan beneficiază de o structură de beton existentă şi va avea o suprafaţă destul de redusă, de circa 7.000 mp.

Un alt proiect cu şanse de finalizare în acest an este mallul Uvertura din Botoşani, început în 2007 şi care avea primul termen de finalizare în 2009. Cu construcţia aproape gata, dezvoltatorii proiectului probabil vor căuta să obţină în acest an un grad de ocupare satisfăcător în vederea inaugurării.

În ciuda acestor pronosticuri, performanţele atinse anul trecut în piaţa centrelor comerciale ar putea fi egalate în 2012 doar dacă toate aceste proiecte vor fi finalizate, dar la fel ca în ultimii ani, mai pot apărea amânări pe parcursul anului. Cert este însă că retailul continuă să se mişte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO