Companii

Reteaua de benzinarii Agip a facut la noua luni un profit cu 250% mai mare decat in 2006

27.11.2007, 19:08 49

Cresterea spectaculoasa a profitului net a intervenit pe fondul cresterii vanzarilor de produse petroliere si a unui control mai bun al costurilor fixe, dar a fost influentata si de evolutia cotatiilor internationale la produsele petroliere. Acestea au ajuns in 2007 la maxime istorice, pe fondul unui baril de petrol care aproape a ajuns la pragul psihologic de 100 de dolari pe baril. De la inceputul anului, produsele petroliere s-au scumpit in medie cu aproximativ 10%, consemnand astfel cea mai mare crestere de la liberalizarea pietei in 2004.
"Cifra de afaceri in primele noua luni ale anului a ajuns la 62 de milioane de euro, in crestere cu 18% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a vanzarilor mai mari atat pe segmentul de produse petroliere, cat si pe cel de produse non-oil. Un impact pozitiv a fost si cresterea cotatiilor internationale la produsele petroliere", explica Nicola Meuli, directorul general al Agip Romania.
Potrivit ultimelor estimari formulate de reprezentantii companiei, afacerile Agip vor ajunge pe piata locala pana la un nivel de 90 de milioane de euro pana la sfarsitul anului, fata de nivelul de 73 de milioane de euro inregistrat la sfarsitul anului trecut.
In prezent, Agip Romania este cel mai mic operator de pe piata petroliera, desi este singura filiala locala care mai reprezinta un gigant international.
La inceputul acestui an insa, actionarii Agip au aprobat un proiect de investitii de 36 de milioane de euro prin care se urmareste dublarea cotei de piata actuale. Acum, Agip Romania opereaza prin intermediul a 26 de benzinarii, cota de piata controlata de italieni fiind de 1%.
Anul trecut, Agip a facut prima miscare in sensul extinderii retelei de benzinarii prin preluarea a doua puncte de alimentare de la Fix Oil, companie cu actionariat cipriot. Dupa tranzactie, reteaua Agip a ajuns la 26 de puncte de alimentare. Intentia italienilor era de a deschide anul acesta 5 noi benzinarii printr-o investitie de 7 milioane de euro.
"Intentionam sa deschidem mai multe benzinarii localizate in pozitii cheie. Principala problema cu care ne confruntam este procesul birocratic anevoios si foarte complex pe care trebuie sa-l parcurgem pentru a obtine autorizatiile", spune Meuli.
Pe langa serviciile non-oil, cum ar fi restaurantele, magazinele din benzinarii sau spalatoriile auto, italienii propun un nou concept de benzinarii destinat in special conducatorilor de autoturisme foarte mari, cum ar fi tirurile.
"Deschiderea acestui nou tip de benzinarii, care ofera servicii pentru clientii business de cursa lunga, este o noua tendinta care vine sa intampine necesitatile transportului greu din Romania", explica Meuli.
Piata produselor petroliere locala este estimata de catre jucatorii de profil la aproximativ 3,5 miliarde de euro, avand un ritm de crestere de peste 10% anual pe fondul dezvoltarii transporturilor, dar si a pietei auto. Cel mai mare jucator local este Petrom care controleaza o cota de piata de peste 30% prin intermediul uni numar de 593 de benzinarii.
Al doilea jucator pe aceasta piata est ecompania Lukoil care are o retea de aproximativ 300 de benzinarii, o cota de piata de 25% si vrea sa mai cumpere 50 de benzinarii.
Compania care ocupa cel de-al treilea loc pe piata este Rompetrol care controleaza 15-17%, dar care intentioneaza sa-si tripleze prezenta pana in 2010.
MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar, controleaza o cota de piata de 11%, dar vrea sa ajunga la 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO