♦ Industria alimentară a continuat să aibă în 2024 provocări din punctul de vedere al preţurilor materiilor prime şi energiei, creşteri care s-au văzut şi în acest an în preţuri deşi într-o proporţie mai mică decât în anii anteriori dacă ne uităm la evoluţia ratei inflaţiei în octombrie (plus de aproape 5% faţă de octombrie 2023).
În acest context, Ministerul Agriculturii a vrut să plafoneze preţurile tuturor produselor alimentare, însă sub presiunea mediului de business şi a marilor retaileri care nu au văzut cu ochi buni această implicare a statului într-o piaţă liberă, autoritatea a făcut un pas înapoi. Anul 2024 nu a adus tranzacţii importante în sectorul alimentar, deşi piaţa românească devine din ce în ce mai atractivă pentru jucătorii străini în contextul în care afacerile româneşti cresc şi investesc în fabrici la acelaşi nivel ca cele din Vest.
Însă, 2024 a venit cu o veste bună din punctul de vedere al finanţării fabricilor noi este că primele contracte în cadrul programului INVESTALIM au fost semnate, astfel că în următorii ani vom avea fabrici noi de carne, ulei sau procesare a legumelor. Doar primele trei investiţii depăşesc 70 de milioane de euro fiecare, însă vor fi făcute şi investiţii mai mici care fac piaţa locală mai competitivă în contextul în care deficitul comercial din zona alimentară este de 6 mld. euro anual.