Companii

Retrospectiva de business a anului 2017 - luna iulie

Retrospectiva de business a anului 2017 - luna iulie

Autor: Dana Ciriperu

13.12.2017, 00:05 197

♦ Ziarul Financiar prezintă o retrospectivă lunară a anului de business 2017 ♦ Până acum au fost trecute în revistă cele mai importante zece evenimente de business din fiecare lună începând din ianuarie şi până în iunie ♦ În iulie a fost semnat contractul de vânzare a Băncii Româneşti, iar OTP, cumpărătorul, îşi poate face loc în urma acestui acord între cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală. Tot în iulie au apărut şi primele informaţii privind listarea Sphera Franchise Group (KFC şi Pizza Hut), listare care s-a şi realizat în luna noiembrie. În ediţia din 28 iulie, ZF marca „adevăratul sfârşit al crizei”, după ce datele statistice din luna mai au arătat că numărul de salariaţi din economie a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele două decenii.

 
 

3 iulie

Proprietarul Animax tatonează vânzarea businessului

 

Antreprenorul Cristian Ludovic Pop, care a anticipat moda animalelor de companie, tatonează vânzarea Animax un business care include aproape 70 de magazine cu afaceri ce s-au apropiat anul trecut de 100 mil. lei.

 
 

5 iulie

Polonezii de la Work Service au preluat patru companii din grupul de recrutare APT

 

Patru dintre cele şase companii din grupul APT, un jucător aflat pe locul 5 în topul celor mai mari firme de recrutare şi muncă temporară din România în 2016, au fost preluate de firma poloneză cu activităţi în domeniul resurselor umane Work Service Capital Group, listată la bursa din Varşovia şi la cea din Londra.

 
 

10 iulie

Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România

 

Hidroelectrica, perla sistemului energetic local, a avut în 2016 cel mai mare câştig net dintre companiile din economie pentru prima dată în istorie, detronând Romgaz, o altă companie controlată de statul român. Clasamentul ia în calcul doar companiile, nu şi instituţiile financiare.

 
 

11 iulie

„În fiecare săptămână apare o nouă companie care vrea să îşi deschidă birouri în Bucureşti"

 

Rata de neocupare în clădirile de birouri din Bucureşti a atins cel mai mic nivel din ultimii 9 ani de 9,5%, iar tot mai multe companii vor să-şi deschidă birouri în Capitală, pornind de la Amazon la General Motors, care a deschis la începutul anului un centru de servicii în Green Court din din nordul Bucureştiului.

 
 

13 iulie

Globalworth cumpără un teren de 5,7 ha pentru birourile Renault

 

Fondul de investiţii condus de Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri de pe piaţa locală, a făcut primul pas spre construcţia viitorului proiect de birouri pe care îl va realiza pentru Grupul Renault în România, la patru luni după ce a preluat conducerea şi 50% din acţiunile Elgan Offices, compania responsabilă de proiect.

 
 

19 iulie

Levente Bara, fondatorul Supremia, pariază pe o fabrică de produse din miez de nucă

 

Compania Transilvania Nuts, procesatorul de miez de nucă deţinut de Levente Bara şi Alexandru Chiric, va investi 2,5 milioane de euro într-o nouă fabrică în localitatea Ciugud (judeţul Alba), unde va realiza produse precum nucă caramelizată, ulei de nucă bio sau batoane din nuci şi fructe uscate.

 
 

20 iulie

Exit de 50 mil. euro către gigantul KKR pentru 3 români activi pe piaţa de cablu din Serbia

 

Mihai Şotropa, unul dintre puţinii antreprenori locali care au intrat pe piaţa de cablu TV la începutul anilor ‘90 şi care încă sunt activi în industrie, a vândut alături de ceilalţi doi asociaţi ai săi din România compania de cablu IKOM, înfiinţată la începutul anilor 2000 în Belgrad. Compania a ajuns între timp unul dintre cei mai mari jucători de profil din capitala Serbiei şi a fost preluată de KKR (Kohlberg Kravis Roberts), un fond de private equity cu investiţii în real estate, telecom, energie şi infrastructură.

 
 

24 iulie

Restaurantele KFC şi Pizza Hut ar putea fi cei mai noi jucători de la BVB

 

Compania Sphera Franchise Group, controlată de antreprenorii locali Radu Dimofte, Nicolae Badea şi Lucian Vlad, tatonează listarea la bursă în această toamnă. Sub umbrela acestei companii de tip holding sunt reunite de câteva luni operaţiunile KFC şi Pizza Hut de pe mai multe pieţe, respectiv România, Republica Moldova şi nord-estul Italiei. Listarea companiei a avut loc în noiembrie.

 
 

28 iulie

Adevăratul sfârşit al crizei:  numărul de salariaţi din economie a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele două decenii

 

Numărul de salariaţi din economie a ajuns în luna mai la 4,84 milioane de persoane după ce în primele cinci luni ale anului companiile au făcut aproape 114.000 de noi angajări.

 
 

31 iulie

Sandor Csanyi, omul care conduce cel mai mare grup bancar din Ungaria, OTP, a reuşit după 10 ani să intre în top zece bancar din România

 

OTP a încercat să cumpere şi alte bănci, începând de la Banca Transilvania, Banca Ţiriac, Carpatica sau RBS, dar a trebuit să se mulţumească cu ROBank, Millennium şi acum Banca Românească.  Csanyi este considerat unul dintre cei mai puternici bancheri din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO