Companii

Rettig, cel mai mare importator local de radiatoare, si-a bugetat vanzari de 13 mil. euro

03.03.2009, 15:51 386

Rettig, cel mai mare importator local de radiatoare, estimeaza ca in 2009 vanzarile de radiatoare se vor mentine pe o directie ascendenta, intr-un ritm mai redus insa, chiar daca piata imobiliara se afla in prezent in declin.

Rettig Romania, filiala locala a producatorului european de radiatoare Rettig ICC Group, estimeaza ca in anul in curs vanzarile vor inregistra cel putin acelasi nivel cu al celor consemnate in 2008, chiar daca volumul tranzactiilor imobiliare s-a redus semnificativ. Principala marca distribuita de Rettig in Romania este Purmo. Rettig Romania a inregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 11,5 milioane de euro, cresterea fiind cu 50% peste rezultatul anului anterior. In aceasta perioada majoritatea comenzilor inregistrate pe plan local au venit din partea dezvoltatorilor imobiliari, de parcuri rezidentiale sau cladiri de birouri. In 2009 vanzarile Purmo ar putea sa treaca de 13 milioane de euro, in conditiile in care piata imobiliara se deblocheaza.
"Este un buget realizat anul trecut iar ajustarile finale vor avea loc in luna martie. Estimam, dat fiind contextul actual, ca bugetul pe 2009 se va mentine la nivelul celui din 2008, cu mentiunea ca este posibil sa depasim aceste estimari in conditiile in care compensam cu alte produse din gama", a declarat Tunde Sandor, directorul general al Rettig in Romania.
Ea a adaugat ca sectorul imobiliar va continua sa sustina vanzarile de radiatoare deoarece multe proiecte sunt aproape de finalizate, iar pentru livrare sistemele de incalzire trebuie instalate.
"Renovarile aduc un aport mai mic la vanzarile din Romania. Am lucrat insa la proiecte imobiliare mari, precum Oxford Gardens, unde am livrat 2.350 de radiatoare decorative si 1.400 de tip panou", a spus Sandor.
Oxford Gardens este un proiect rezidential dezvoltat in nordul Capitalei, in zona Baneasa Nord. Compania a lucrat in 2008 si cu dezvoltatorii parcurilor rezidentiale New Town sau West Park. Cumulat, in prima faza, cele doua proiecte au livrat 600 de locuinte.
"Si in februarie avem comenzi importante. Urmeaza sa livram radiatoare pentru InCity Residences, deci suntem optimisti ca piata imobiliara va reveni la un moment dat", a adaugat Sandor. InCity Residence urmeaza sa finalizeze 500 de locuinte. Structura vanzarilor de pe plan local este diferita fata de proportiile din businessul grupului la nivel european, unde vanzarile catre noi proiecte noi reprezinta 45% din productie, iar vanzarile pentru renovari ajung la 55% din totalul celor 8,5 milioane de radiatoare produse de Rettig ICC in 2008.
"Piata radiatoarelor este foarte competitiva in Europa. Chiar si inainte de criza piata scadea cu 1-2% anual. Toate pietele mature din Vest erau in scadere in timp ce plusul venea din Europa de Est. Romania are inca o crestere buna in acest sector", a declarat Elo Dhaene, directorul comercial al Rettig ICC.
Piata locala de radiatoare de tip panou a fost evaluata la 1,8 milioane de unitati in 2008 pe baza importurilor si a productiei locale, estimata la 250.000 de unitati si asigurata de Mirex din Tulcea, Radox din Bucuresti si Nessli din Giurgiu. Valoarea pietei este de peste 70 mil. euro.
Reprezentantii Purmo au declarat ca anul trecut cota de piata a marcilor comercializate a fost de 12,5%, iar cresterile acestui an vor fi aduse si de noile game de produse, precum si de noile sisteme din gama, cum este cel de incalzire prin pardoseala.
Potrivit Purmo, in Romania cea mai mare parte a vanzarilor, aproximativ 90%, realizata de produse de baza, precum sunt radiatoarele de otel de tip panou.
"Restul de 10% sunt produse mai sofisticate, precum radiatoarele verticale sau cele de design. Acest procent de 10% poate aduce insa 20% din profit", a declarat Dhaene. El a adaugat ca daca in Romania piata va continua sa creasca usor sau sa ramana cel putin la acelasi nivel cu cel din 2008, in alte tari europene Rettig a previzionat reduceri si de 20% ale vanzarilor.
"Am previzionat ca piata va scadea in unele tari, ne-am construit bugetele diferit si am reusit sa adaptam capacitatile de productie. Noi nu suntem ca piata auto, care depinde de finantari de volum mic. Suntem influentati de piata imobiliara si de bugetele familiilor pentru renovari", a spus Dhaene.
Pe piata locala a radiatoarelor sunt prezenti si producatorii straini Korado (Cehia), Kermi (Germania), sau producatori locali precum Nessli (Giurgiu) sau Mirex (Tulcea).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO