Companii

Rezultate Ecopack Ghimbav a avut un an mai slab

02.03.2005, 00:00 29

Producatorul de carton ondulat si ambalaje de carton ondulat Ecopack Ghimbav, unul dintre principalii jucatori din piata, a inregistrat o scadere a vanzarilor in 2004, de la 18,1 milioane de euro (679 mld. lei) la 12,2 milioane de euro (496 mld. lei), conform datelor financiare preliminare publicate de companie.


Profitul net al companiei a scazut la 450.000 de euro (18,4 miliarde de lei)anul trecut, fata de 870.000 de euro (32,7 miliarde de lei).


Datele au fost calculate la cursurile de schimb medii leu-euro publicate de BNR pentru 2003 si 2004, iar reprezentantii Ecopack nu au comentat aceste rezultate, pana la inchiderea editiei.


Fabrica din Ghimbav, judetul Brasov, face parte din grupul Ecopack Bucuresti, care mai detine doua unitati de productie de ambalaje si carton ondulat, Celhart Donaris Braila si Ecopaper Zarnesti.


Celhart Donaris, o companie cu o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro in 2003, conform datelor Ministerului de Finante, a fost preluata de grupul Ecopack in luna ianuarie a anului trecut.



Anul trecut, grupul a investit circa 1,2 milioane de euro pentru cresterea capacitatii de productie a Ecopack Ghimbav de la 25.000 de tone la 50.000 de tone si a inceput modernizarea si retehnologizarea Celhart Donaris, proiect in valoare de circa 30 milioane de euro.



Alte 6 milioane euro au fost alocate anul trecut finalizarii lucrarilor incepute in 2003 la fabrica din Zarnesti. Competitorii cei mai importanti sunt companiile Dunapack Rambox Sfantu-Gheorghe si Rondocarton Cluj, iar principalii beneficiari sunt producatorii de electrocasnice, firmele din industria alimentara, cosmetica, fabricile de mobila si sticla.



Producatorul de ambalaje acti-veaza doar pe piata romaneasca. Potrivit estimarilor proprii, Ecopack detinea anul trecut o cota de piata de 28% la ambalajele de carton si 8% la placile de carton ondulat.



Piata cartonului ondulat este estimata la aproximativ 90 de milioane de euro anual, cresterea sa fiind in stransa legatura cu evolutia pietei produselor alimentare si a bunurilor de larg consum.



Pe piata romaneasca de profil activeaza 8 jucatori importanti, din a caror productie 50% este transformata in ambalaje, restul fiind comercializata sub forma placilor din carton ondulat, catre alte societati de transformare sau catre producatori de mobilier.



Actiunile Ecopack sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 37.500 de lei/actiune.



Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 0,65 milioane de euro.



Actionarul majoritar al Ecopack Ghimbav este fondul german de investitii Kameran Financial Aktiengesellschaft, cu 72% din actiuni, in timp ce SIF Banat-Crisana detine 13%, conform Rasdaq.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO