Companii

Rifil Savinesti, n corzi ca urmare a reducerii cererii de fibre

29.07.2004, 00:00 211

Compania producatoare de fire Rifil S.A. Savinesti a ncheiat exercitiul financiar din 2003 cu o cifra de afaceri de 1538 miliarde lei (41 milioane euro), nregistrand o scadere n termeni reali de 17,5% fata de anul precedent, au precizat oficialii companiei.
Cauza principala a scaderii cifrei de afaceri o constituie reducerea drastica a cererilor de pe piata, ceea ce a avut drept consecinta diminuarea productiei atat cantitativ cat si valoric, inclusiv prin necesitatea reducerii preturilor de vanzare pentru a putea ramane pe piata, au declarat reprezentantii Rifil.
Vanzarile companiei au fost, n ansamblu, cu 15,7% mai mici ca n 2002, exporturile nregistrand o scadere de 11,2%, inclusiv catre clientii externi care prelucreaza firele cumparate de la Rifil n sistem lohn, n Romania, cererile interne scazand cu 27,7%.
Dealtfel, sursele de crestere a lohn-ului ncep sa se epuizeze pe opiata romaneasca, pe masura ce creste presiunea pentru cresterea salariilor angajatilor romani.
Compania Rifil ocupa primul loc pe piata firelor tip lana pentru tricotaje din sud-estul Europei, exceptand producatorii din Turcia, Rifil Savinesti fiind si liderul pietei romanesti de profil.
Produsele companiei care au cea mai mare pondere n realizarea cifrei de afaceri sunt firele pentru tricotaje-acrilic 100% si acrilic n amestec cu lana.
Din totalul productiei realizate, aproximativ 66% este exportata, ponderea exporturilor directe fiind de 57,6%, iar exporturile indirecte, catre clientii externi care apoi prelucreaza firele la societati de productie din Romania, fiind de 9,4%.
Principalele destinatii pentru produsele companiei sunt Finlanda, Grecia, Italia, Spania, dar compania realizeaza exporturi si catre Israel, Liban, Algeria si Statele Unite. Principala sursa a materiei prime folosita de compania Rifil o reprezinta importurile din Germania.
Planul de investitii al companiei prevede modificari importante n structura tehnologica-nlocuirea unor masini si utilaje cu altele cu performante superioare sub aspectul productivitatii, cu efecte pozitive care se vor rasfrange asupra costurilor si calitatii.
In momentul de fata, piata fibrelor sintetice si artificiale pentru industria firelor textile este superioara ca volum si proiecte de dezvoltare pietei firelor, iar factorul principal care influenteaza aceasta evolutie este cererea foarte mare pentru fibre sintetice de pe piata din Extremul Orient, n special China, au apreciat reprezentantii Rifil.
Piata fibrelor naturale, cum ar fi bumbacul, lana, inul sau canepa, nregistreaza variatii mici cantitative de la an la an.
Pe piata interna, principalii competitori ai companiei sunt societatile Akrom Suceava si UTIT Timisoara, iar pe plan extern Rifil se confrunta cu o competitie acerba din partea producatorilor din Turcia, Lituania, China sau Taiwan.
Actionarii principali ai companiei sunt Romalfa Gmbh Austria si Fraver Textile International BV Olanda, actiunile Rifil fiind, n prezent, suspendate de la tranzactionarea de pe Bursa Electronica Rasdaq.
Principalii clienti externi sunt producatorii de tricotaje si comerciantii de fire din SUA, Orientul Mijlociu (Cipru, Israel, Liban), Polonia, Ungaria si Uniunea Europeana - Germania, Franta, Italia, Spania si Grecia.
Societatea are ca actionar unic grupul Fraver din zona Biella Italia, producator de fire acrilice cu 14 fabrici n Europa si SUA n care lucreaza peste 3.000 de angajati. Legatura dintre Rifil si grupul Fraver dateaza din 1973. Rifil a fost prima societate cu capital strain nfiintata n Romania n acea perioada, "actionari" fiind Centrala Industriala de Fire Chimice Savinesti, care era si furnizorul de materie prima, si Fraver.
Politica industriala si comerciala a firmei se desfasoara n cadrul grupului industrial textil constituit n Romania, care mai cuprinde: Romalfa Campulung Moldovenesc, Firmelbo Boto-sani, Novafil Gura Humorului si Industria Filati Buzau. Grupul a avut n 2003 cifra de afaceri de peste 3.200 miliarde lei  (85,3 milioane euro).
La nfiintarea companiei, numarul de personal a fost de 400 persoane, la o productie de 9 tone/zi. In prezent, la o productie de 25 tone/zi, numarul de angajati este de 450.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO