Companii

Rivalitate pentru coroana de capitală verde a României: Aradul suflă în ceafă Constanţei, având în dezvoltare cel mai mare proiect solar din Europa. Dar apar şi primele probleme

Rivalitate pentru coroana de capitală verde a României:...

Autor: Roxana Petrescu

15.01.2023, 12:16 5800

♦ La finalul anului 2030, industria energiei verzi, eoliană şi solară, ar putea crea 20.000 de noi joburi, primele trei meserii specifice fiind deja înregistrate în Clasificarea Ocupaţiilor din România ♦ Ţinând cont de proiectele în derulare, Aradul este la un pas de a-i lua Constanţei coroana de cel mai verde judeţ din România, dacă investiţiile se vor realiza l Schimbarea legislaţiei ar putea fi însă o frână în dezvoltarea proiectelor.

Doar anul trecut au fost emise avize tehnice de racordare la reţea şi contracte de racordare pentru proiectele eoliene şi solare noi de peste 6.300 MW în valoare totală de circa 6 miliarde de euro, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor publice ale Transelectrica. Devine astfel fără dubiu că România se află în plin boom regenerabil, la aproape un deceniu de la prima perioadă care a dus la dezvoltarea proiec­telor de energie verde.

România are în acest moment un parc de proiecte eoliene şi solare de circa 3.300 MW care în 2021 au avut o contribuţie de peste 13% la producţia totală de energie, arată datele din raportul anual al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Pornind de la informaţiile publicate pe site-ul Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, doar în 2022 au fost emise avize şi contracte de racordare pentru proiecte solare cu o capacitate de 3.750 MW şi pentru parcuri eoliene de circa 2.600 MW. Astfel, al doilea val de energie verde va avea ca vedetă proiectele solare. Potrivit datelor Transelectrica, în acest moment, Constanţa este cel mai puternic judeţ din România în ceea ce priveşte capacitatea instalată a proiectelor funcţionale, cu un total de circa 1.640 MW eolian şi solar. Pe datele noi, doar în 2022 au mai fost avizate proiecte verzi de circa 292 MW. Pe de altă parte, Aradul vine puternic din spate. Deşi acum în Arad se află circa 34 MW în proiecte solare, doar anul trecut au fost avizate investiţii de energie solară de peste 1.800 MW. Mai departe, Galaţi şi Giurgiu sunt judeţele care au concentrat cele mai multe proiecte de energie verde în dezvoltare, în contextul în care judeţele vedetă din primul val, Constanţa şi Tulcea, sunt aproape închise pentru noile investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO