Companii

Robema se pregateste de bere la PET

14.02.2005, 00:00 38

Numarul zece de pe piata berii, Robema Teleorman, incheiat anul trecut cu afaceri de 8,5 milioane de dolari (6,4 mil. euro), in crestere cu doua milioane de dolari fata de anul precedent. "Cresterea a venit pe fondul majorarii vanzarilor din zona Teleormanului sI din Moldova, dar sI pentru ca am finalizat recent o serie de investitii in imbunatatirea dotarilor distribuitorilor nostri", a spus Nazmi Dugan, presedintele companiei. Dugan, un investitor de origine turca, este actionarul majoritar al Robema.
El a adaugat ca profitul pe anul trecut a fost in crestere, insa nu a dorit sa precizeze valoarea acestuia.
Potrivit, statisticilor Patronatului Societatilor Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR), Robema a avut in ultimii doi ani o crestere de 35% a volumului de vanzari, de la 147.000 hectolitri in 2002 la 187.000 hectolitri in 2004. "Targetul nostru pentru 2005 este de a atinge o cantitate vanduta de bere de aproape 200.000 hectolitri iar la sfarsitul lunii aprilie vom lansa pe piata berea la PET, in volume de 2 litri. Cea mai importanta investitie a noastra in acest an va fi achizitionarea unei linii pentru imbutelierea berii la PET", afirma Dugan. El sustine ca Robema a avut anul trecut o cota de piata la nivel national de 2%, iar pentru acest an se asteapta la o crestere pana la 2,5%.
Robema a investit anul trecut in marirea vanzarilor la berea draft (racitoare si butoaie tip KEG) si in modernizarea parcului auto. Companiile cu capacitatI de productie de pana in 200.000 de hectolitri de bere beneficiaza de o acciza redusa pana la 0,38 de euro/hectolitru fata de 0,6 euro/hectolitru cat platesc ceilaltI producatori.
Robema detine si o fabrica de malt cu o capacitate de productie anuala de 11.000 tone malt.
Piata berii a atins anul trecut 600 de milioane de euro (14 milioane de hectolitri) in crestere usoara fata de anul precedent cand s-a oprit la 550 de milioane de euro (12,8 milioane de euro). Liderul pietei a continuat sa fie Brau Union care face parte din grupul Heineken locul patru mondial, urmat de Compania de Bere Romania din grupul SAB Miller sI Interbrew Romania, filiala liderului mondial InBev. Pe locul patru a urcat vertiginos European Drinks. Locul cinci este ocupat de Tuborg Romania care face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci mondial, urmat de Bere Mures, o afacere dezvoltata de un grup de investitori autohtoni. Dupa Bermas, pe locul urmator urmeaza Martens Galati, filiala numarului patru de pe piata belgiana a berii Martens Breweries. Anul trecut piata s-a schimbat radical in segmentul berii populare sI in special al berii la PET dar a suferit modificari si in segmentul premium si super-premium, dupa intrarea unor noi marci.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO