Companii

Robert Luke, GED Capital: Vom integra mai multi operatori din turism in cadrul unui grup, dupa modelul folosit in IT

Robert Luke, GED Capital: Vom integra mai multi operatori din turism in cadrul unui grup, dupa modelul folosit in IT

Robert Luke, directorul general al GED Capital Management: Nu am cumparat niciodata fara sa stim cand anume vom vinde. Avem intotdeauna in vedere daca peste patru sau cinci ani va exista cerere pe piata pentru compania pe care o cumparam.

22.02.2008, 20:16 40

GED Capital intentioneaza astfel sa creeze si in turism un grup consolidat de companii, dupa modelul aplicat in cazul retailerilor de servicii GSM din portofoliul fondului.
Principalele tinte ale fondului de investitii sunt agentiile de turism in care antreprenorii locali detin fraiele afacerii, companii unde departamentul de middle-management este slab conturat sau chiar inexistent. Agentiile de turism cu servicii pe segmentul de corporate sunt de asemenea luate in vizor de spanioli.
"Cumparam de la antreprenori care detin fraiele afacerii. Ceea ce facem noi ulterior este sa instauram middle managementul, sa fixam ierarhiile si sa profesionalizam managementul companiei", spune Robert Luke, directorul general al GED Capital Management.
In luna decembrie a anului trecut, fondul de investitii GED Eastern Fund II, parte a companiei spaniole GED Capital Management, a preluat integral de la familia Demetriade agentia de turism Happy Tour, cea mai mare din piata dupa cifra de afaceri. Luke nu a dorit sa precizeze valoarea tranzactiei, insa potrivit unor estimari aceasta se situeaza intre 5 si 10 mil. euro. "Am cumparat 100% din Happy Tour si pot spune ca peste patru sau cinci ani, cand o vom vinde, va fi schimbata radical. Intentionam sa achizitionam si alti operatori de turism din Romania sau de pe pietele vecine pentru a le integra in cadrul unui grup mai mare, dupa strategia folosita in cazul companiei Fonomat, care reuneste cinci retaileri GSM diferiti cumparati de fond in decursul ultimilor doi ani", explica Luke.
Dupa o lunga cursa de achizitii, GED a pus bazele unuia dintre cei mai puternici dealeri GSM de pe piata locala. Cu o retea de peste 165 de magazine la nivelul intregii tari, Fonomat a rezultat in urma integrarii a cinci retele de dealeri Orange: Plus GSM, Dasimpex, Lexor, Puls GSM si GSM Land. Procesul de rebranding al celor cinci companii, care a atras investitii de aproape jumatate de milion de euro, va fi finalizat pana la sfarsitul lunii martie, potrivit lui Luke.
Spaniolii pregatesc exitul din Fonomat pentru anul 2009 sau 2010, iesire care va fi realizata cel mai probabil prin intermediul unei Oferte Publice Initiale (IPO). "Este posibil sa realizam un IPO pentru Fonomat, prin care sa scoatem la vanzare pana la 20% din actiunile companiei. Ne gandim sa facem astfel de exituri si pentru alte companii din portofoliul fondului", continua acesta.
Anul 2008 va fi un an al achizitiilor pentru spaniolii de la GED, pana la 40 de milioane de euro urmand a fi investiti in viitoarele tranzactii. Pentru 2009 si 2010, GED Capital are in plan o serie de exituri, marcand astfel profitul pentru investitiile din urma cu aproape patru ani. "Nu am cumparat niciodata fara sa stim cand anume vom vinde. Avem intotdeauna in vedere daca peste patru sau cinci ani va exista cerere pe piata pentru compania pe care intentionam sa o cumparam", spune Luke, adaugand ca managementul, ritmul de crestere al industriei si marjele de profit ale companiei sunt celelalte criterii care decid in finalizarea tranzactiei. "Daca anul trecut investitiile fondurilor de private equiy in Romania au atins aproximativ 250 de milioane de euro, cred ca anul acesta vor trece de 300 de milioane de euro", conchide Luke, care este membru al Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din sud-estul Europei.

Fonomat pe Bursa
Dupa o lunga cursa de achizitii, GED a pus bazele unuia dintre cei mai puternici dealeri GSM de pe piata locala. Cu o retea de peste 165 de magazine la nivelul intregii tari, Fonomat a rezultat in urma integrarii a cinci retele de dealeri Orange: Plus GSM, Dasimpex, Lexor, Puls GSM si GSM Land. Spaniolii pregatesc exitul din Fonomat pentru anul 2009 sau 2010, iesire care va fi realizata cel mai probabil prin intermediul unei Oferte Publice Initiale (IPO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO