Companii

Roland Berger: Contracţia preconizată a sectorului industrial german va afecta PIB-ul ţărilor cu care are relaţii comerciale semnificative. România este una dintre ele

Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România.

Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România.

Autor: Roxana Petrescu

30.09.2022, 00:07 198

Pentru România, Germania reprezintă 20% din exporturi şi 18% din importuri. Contracţia pe care industria Germaniei o va suferi în trecerea de la gazul rusesc la alte surse se va resimţi inclusiv pe plan local, spune Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România.

„Merită punctat un aspect frecvent scăpat din vedere, şi anume dificultăţile certe pe plan energetic cu care se va confrunta într-o măsură şi mai mare Germania, ţară care generează circa un sfert din PIB-ul european“, spune Szabolcs Nemes.

În primele şase luni ale acestui an, România a importat din Germania bunuri şi servicii de 9,8 miliarde de euro şi a exportat spre Germania 8,6 miliarde de euro, ambele sume fiind în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Biroul Federal de Statistică. Economia Germaniei, cea mai mare la nivelul UE, care generează un sfert din PIB-ul european, a crescut în al doilea trimestru al anului cu 0,1%, evoluţie susţinută de cheltuielile guvernamentale şi de sectorul rezidenţial, evoluţia contrazicând aşteptările analiştilor care anticipau o contracţie.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO