Companii

Roland Berger: România nu se mai poate baza pe forţa de muncă ieftină pentru creştere

Sfatul lui Roland Berger pentru România: Inovaţi, creşteţi productivitatea, vindeţi scump şi de calitate!

Autor: Adelina Mihai

15.10.2011, 10:36 2838

"Investiţiile străine vor fi întotdeauna vitale pentru creşterea economică. România este un loc atractiv pentru investitorii din domeniul agriculturii, însă acum este momentul în care ar trebui să se exploateze toate oportunităţile pe care acest sector al economiei le oferă. Ei trebuie să-şi diversifice produsele, să nu vândă ieftin, ci scump, dar de calitate", spune Roland Berger.

În opinia sa, este benefică pentru economie crearea unei platforme industriale, dar Guvernul trebuie să se gândească la politici prin care economia să se dezvolte şi mai mult, pentru că România are potenţialul de a deveni şi de a rămâne competitivă la nivel internaţional.

"Dacă se investeşte mai mult în tehnologie şi inovaţie şi dacă focusul se schimbă către produse şi servicii cu valoare adăugată, atunci economia României poate creşte mai mult şi poate reveni la nivelurile de creştere pe care le înregistra în primii 5-7 ani din ultimul deceniu", spune Roland Berger, care a adăugat că dezvoltarea infrastructurii şi restructurarea administraţiei publice sunt alte două elemente-cheie la care România mai trebuie să lucreze.

El crede că, odată ce România va investi în creşterea calităţii produselor pe care le livrează, în materie de tehnologie şi de inovaţie, vor creşte şi costurile cu forţa de muncă, dar se va observa şi o creştere a productivităţii angajaţilor.

"Apoi ar trebui să urce pe lanţul valoric. Nu ar trebui să producă numai carne, ci şi cârnaţi sau produse semipreparate din carne. Nu exporţi doar lemn, ci şi produse de mobilier, pentru a păstra valoarea adăugată înţară. România are un potenţial de dezvoltare care poate fi exploatat foarte mult", a mai spus Berger.

Sistemul administraţiei publice dintr-un stat poate fi restructurat într-o perioadă de la trei la cinci ani. În Germania, spre exemplu, numărul de angajaţi din sectorul public s-a redus cu 30% prin reorganizare, concedieri, privatizarea unor servicii şi introducerea unor sisteme IT, prin instruirea profesională a angajaţilor şi prin îngheţarea angajărilor pentru o anumită pe rioa dă.

"În ceea ce priveşte introducerea managementului privat la companiile deţinute de stat cred că este o iniţiativă bună, dar care nu va rezolva în totalitate problema. Pe lângă experienţa managerilor din privat, competiţia şi vânzarea unor părţi din acţiunile companiilor către investitorii privaţi sunt elementele care au funcţionat pentru aducerea pe profit a Poştei germane, de exemplu", a mai spus el.

Pe plan local, Roland Berger a câştigat alături de firma daneză de executive search Pedersen & Partners şi de avocaţii de la NNDKP (Nestor) prima licitaţie din proiectul prin care Ministerul Economiei vrea să introducă management privat la companiile mari de stat.

În zece aniAfricava fi "noua Chină"

Roland Berger a mai fost în România în 2006, când a fost invitatul special al Galei ZF, în anul în care s-a lansat pentru prima dată anuarul "Top 100 cele mai valoroase companii din România".

În prezentarea sa de atunci, Roland Berger s-a focusat, spre surprinderea tuturor participanţilor, pe importanţa pe care o va avea economia Chinei la nivel mondial, anticipând că în 2015 o va depăşi pe cea a Japoniei. Previziunile sale s-au îndeplinit mai repede cu cinci ani, având în vedere că anul trecutChinaa depăşit Japonia în clasamentul celor mai mari economii ale lumii, avansând pe locul al doilea după SUA.

"Şi acum aş vorbi întâi despreChina, apoi despreIndia, despre statele din sud-estul Asiei şi despreAfrica. În următorii zece aniAfricava fiChinaurmătoriului deceniu, pentru că acolo are loc o explozie demografică, sunt investiţii străine masive (în special chineze), există o dezvoltare mare în domeniul materiilor prime şi evoluează în ceea ce priveşte nivelul de educaţie şi cel al tehnologiei. ÎnSenegalsunt 9 milioane de locuitori şi 10 milioane de telefoane mobile - africanii se comportă aşa cum se comportau chinezii în urmă cu 15 ani", a mai spus Berger.

China va rămâne în continuare un subiect important pe agenda celor care trasează politicile economice ale lumii, în primul rând datorită faptului că nu a fost afectată de criza financiară şi economică, a urcat pe lanţul valoric în tot acest timp, şi-a dezvoltat propriile tehnologii şi a devenit un investitor major în Africa, în Europa, în SUA şi în America de Sud.

"Indiaeste o altă economie care creşte rapid, deşi diferenţele faţă deChinasunt enorme. China se diferenţiază prin investiţiile majore pe care le-a făcut din 2006 încoace, prin dezvoltarea unei reţele de trenuri rapide, prin modernizarea aeroporturilor, pentru că şi-a dat seama că infrastructura e baza pentru succesul economic viitor. Puterea economică a SUA a slăbit, rata şomajului creşte, iar numărul companiilor cu acţionariat american din topul celor mai mari 500 de companii private din lume a scăzut, în detrimentul celor cu acţionariat chinezesc sau european", explică el.

Deşi admite că în 2006 nimeni nu se aştepta la posibilitatea izbucnirii unei crize economice, el spune că în 2007 şi-a dat seama de ce ar putea urma şi şi-a pus în practică teoria prin vânzarea tuturor acţiunilor pe care le deţinea până la finele anului.

"Nimeni nu s-a aşteptat la o criză de o asemenea adâncime, aceasta a fost prima criză economică, financiară şi globală, în care toată lumea a fost afectată, chiar şi ţările emergente. Însă această criză nu s-a terminat, pentru că avem datorii publice semnificative, care pot conduce din nou la o criză a sectorului financiar. Trăim într-o perioadă foarte periculoasă în acest moment", a mai spus el.

Roland Berger spune că din cauza datoriilor suverane şi a performanţei scăzute a economiei americane, pe fondul încetinirii creşterii economice a ţărilor emergente şi din cauza crizei euro vom avea o creştere economică mult mai înceată.

"Nu văd un final rapid al crizei din Europa, pentru că depinde foarte mult de cum va fi gestionată. Nu are relevanţă cine vor fi câştigătorii sau perdanţii acestei crize, cert este că, la final, întreaga Europă va pierde. Având în vedere situaţia dificilă a economiei, cred că vom experimenta o perioadă de 10 ani în care creşterea economică va fi încetinită, ceea ce va crea un climat politic şi social foarte tensionat în unele state. Nu va fi o perioadă uşoară", a mai spus Berger.

El mai spune că, dacă falimentul Greciei nu poate fi evitat, acesta trebuie gestionat într-un mod foarte bine controlat, pentru a nu "contagia" şi alte state.

Roland Berger este una din cele mai importante companii de consultanţă strategică la nivel mondial, cu activitate în peste 30 de ţări. Filiala din România a fost înfiinţată în 1992.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO