Companii

Romair,7 mil. euro din consultanta de mediu si infrastructura

04.04.2007, 15:24 124

Romair Consulting, companie romaneasca de consultanta specializata pe proiectele de mediu si de infrastructura, si-a bugetat pentru anul in curs o cifra de afaceri de 7,2 mil. euro, in crestere cu circa 36% fata de rezultatul de anul trecut, de 5,3 mil. euro.
Romair, cu sediul in Bucuresti, are un punct de lucru la Timisoara si un birou la Bruxelles, ca reprezentanti ai autoritatilor locale pe langa institutiile din cadrul Uniunii Europene. "Sediul de la Bruxelles ne-a ajutat sa fim mai aproape de sursele finantarilor destinate Romaniei. Este un avantaj fata de concurenta pentru ca suntem mai aproape si de cei care reglementeaza derularea acestor fonduri, reusind astfel sa capatam mai multa experienta", a declarat pentru ZF Gheorghe Boeru, presedinte si actionar unic al Romair.
El spune ca cel mai important lucru in acest domeniu este experienta angajatilor. Compania are in prezent 128 de angajati, iar pana la sfarsitul anului se asteapta ca numarul lor sa fie de circa 169. In 2006, Romair a investit aproximativ 310.000 de euro in calificarea fortei de munca, cheltuielile de anul acesta urmand sa fie de inca 450.000 de euro. "Este nevoie de multa carte pentru a obtine un proiect. Conditiile de finantare sunt multe si grele. Trebuie sa ai oameni experimentati", a spus Boeru.
Romair are in portofoliu o lucrare in Belgrad, privind refacerea unui pod care a fost bombardat in timpul conflictelor de acum cativa ani, si urmareste obtinerea altor doua proiecte peste granita. Primul proiect vizat, in Ungaria, are o valoare de executie de 26 mil. euro, iar al doilea, in Odessa, Ucraina, este in valoare de circa 11 milioane de euro. Obtinerea si executia de proiecte peste granita va continua si anul viitor, tot in regiunea Odessa, unde Romair se asteapta sa obtina inca trei proiecte.
Boeru considera ca pe piata de infrastructura de mediu concurenta este extrem de redusa pentru ca rigorile de executie sunt foarte mari si pentru ca jucatorii straini au avantajul exeperientei si al fortei financiare. "Ca sa te inscrii la un proiect mare trebuie sa ai asigurare profesionala, care nu este tocmai ieftina", explica presedintele Romair. El spune ca fondurile alocate proiectelor de mediu sunt foarte generoase, dar necesita un personal foarte bine calificat, astfel incat jucatorii locali trebuie sa-si dezvolte echipe puternice de experti pentru a putea participa la licitatii.
Printre cele mai importante proiecte ale Romair in acest moment se numara proiectul de reabilitare a zonelor urbane, canalizare si alimentare cu apa, din Bucuresti si Arad, in valoare totala de circa 130 mil. euro, dezvoltat cu bani de la Banca Mondiala, pe care compania l-a obtinut in pozitia de lider si un proiect de management al deseurilor solide in Galati, prin finantare ISPA, in valoare de aproximativ 35 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO