Companii

Roman Braşov, în negocieri cu Pakistanul pentru producerea de camioane de 100 mil. euro

Roman Braşov, în negocieri cu Pakistanul pentru producerea de camioane de 100 mil. euro

Autor: Departamentul Corespondenţi

30.01.2018, 13:42 2739

După ce în 2016 fabrica de camioane Roman SA a încheiat anul fără a produce niciun camion, anul trecut a produs 30 de camioane.

Aflată în reorganizare judiciară, şansa de redresare a companiei pentru acest an ar fi semnarea contractului cu Guvernul de la Pakistan.

”Deocamdată, aşteptăm un răspuns de la Guvernul pakistanez şi în paralel derulăm negocieri şi cu alte ţări, dar care nu sunt încă publice. În general, avem negocieri şi posibile comenzi pentru producţia de camioane mai speciale, cu 5, 6 axe”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Carol Rugacs, directorul Roman SA.

Potrivit aceleiaşi surse, o delegaţie formată din civili şi militari din partea Guvernului pakistanez va veni în luna februarie la Braşov pentru negocieri. Anul trecut, societatea braşoveană a purtat negocieri şi cu un client din Taiwan pentru livrarea unor camioane civile, 6×6, dar şi cu aplicaţii militare (tractare, transport trupe).

Camioanele Roman au capacitate de încărcare de 32 până la 40 de tone şi pot fi adaptate, în scopuri civile, la multiple tipuri de transport şi lucrări. Acestea pot fi de tipul basculantă, autotractor sau chiar betonieră.

Potrivit sursei citate, o comandă mai serioasă ar însemna şi noi angajări. Astăzi, în fabrica Roman SA de la Braşov mai lucrează 300 de oameni.

Uzina Roman a fost înfiinţată ca fabrică de armament în 1938, iar din anul 1953, după naţionalizare, a fost numită Steagu Roşu şi a început să fabrice autocamioane. Primul astfel de vehicul a fost produs în 1954, iar uzina a început să aibă comenzi tot mai mari. Aşa s-a ajuns ca în 1977 să atingă o producţie record de 33.000 de unităţi pe an. Şi numărul de angajaţi a crescut vertiginos de la un an la altul. Dacă în 1954 fabrica avea 4.400 de salariaţi, în 1978 a ajuns la 26.000.

”Steagul Roşu” devenise cea mai mare uzină din Braşov şi un succes peste hotare. Celebrele modele Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC aveau mare căutare la export în state precum Ungaria, RDG, Polonia, Statele Unite sau Grecia.

AFACERI DE LA ZERO