♦ Iarna prosumatorii devin doar consumatori pentru că nu au unităţi de stocare a energiei, şi prin urmare cei 2.000 MW pe care i-au montat în panouri, în mare parte cu bani de la stat, nu uşurează deloc situaţia României în ceea ce priveşte importurile.
Cel mai important progres făcut de România în creşterea producţiei de energie, cei 2.000 MW montaţi de prosumatori, în realitate nu ajută deloc sistemul energetic, care a ajuns să importe în prag de iarnă aproape de limita tehnică maximă.
La finalul lunii septembrie, România avea peste 175.600 de prosumatori conectaţi la reţelele de energie, o creştere de 54% faţă de începutului anului. Dezvoltarea accelerată a acestui segment este văzută ca una dintre puţinele realizări făcute de România pe calea tranziţiei energetice, dar în realitate, în prag de iarnă, cei 2.000 MW nu au nicio contribuţie în acoperirea consumului de energie. În linii mari, iarna prosumatorii devin doar consumatori pentru că nu au unităţi de stocare a energiei şi, prin urmare, cei 2.000 MW montaţi nu uşurează deloc situaţia României în ceea ce priveşte importurile. Cu totul altfel ar fi stat lucrurile dacă cei 2.000 MW ar fi fost în unităţi cu o producţie constantă.
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la finalul lunii septembrie comunitatea prosumatorilor a ajuns la 175.663 de membri, un salt uriaş dacă se compară datele pentru aceeaşi lună din 2023, când erau conectaţi 96.792 de prosumatori sau cu cele din septembrie 2022 când România avea numai 26.877 prosumatori.