Companii

România a dat pentru prima dată liderii pe companii şi bănci în Europa de Sud-Est

România a dat pentru prima dată liderii pe companii şi bănci în Europa de Sud-Est

Autor: Dana Ciriperu

04.10.2011, 00:05 1788

Petrom este cea mai puternică firmă din Europa de Sud-Est după valoarea veniturilor din 2010, în timp ce clasamentul primelor 100 de bănci din regiune este condus de BCR, potrivit unui studiu realizat de SeeNews în parteneriat cu compania de consultanţă AT Kearney şi Euromonitor.

Studiul a analizat rezultatele a 1.200 de companii din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Mun­tenegru, România, Serbia şi Slovenia.

"România, ţara cu cei mai mulţi locuitori din Europa de Sud-Est, a dat nu doar liderul din acest an, dar a şi reuşit să-şi întărească prezenţa în ediţia din 2010 cu 47 de companii prezente în top, cu şase mai mult faţă de anul precedent", notează autorii studiului.

Veniturile cumulate ale companiilor româneşti au ajuns la 40 mld. euro, respectiv 46% din totalul veniturilor celor 100 de companii din regiune. Bulgaria se clasează pe poziţia secundă, cu 14 companii, în timp ce poziţia a treia este disputată de Croaţia şi Slovenia, fiecare cu 13 firme. Petrom şi-a păstrat poziţia de lider în regiune, la fel ca în 2010.

Cele mai mari două bănci din Europa de Sud-Est, raportat la valoarea activelor, au schimbat poziţiile anul trecut după ce BCR a depăşit banca slovenă Nova Ljubljanska (NLB). Autorii studiului spun că BCR a avut la finalul lui 2010 active de 16,3 mld. euro, în creştere cu 8,4% faţă de anul precedent. Slovenii de la NLB au pierdut poziţia de lider - pe care s-au aflat şi în 2009 şi în 2008 - după ce activele au scăzut cu 11%, la 13,8 mld. euro.

România nu se află însă în top doar la capitolul performanţelor firmelor, ci şi la capitolul pierderi. Astfel, din 20 de companii care au raportat pierderi în 2010, 13 sunt din România, liderul clasamentului firmelor care pierd bani fiind compania de stat CFR, cu un minus de 302 mil. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO