În 2023, România a importat peste 850 de tone de ouă din Ucraina, echivalentul a aproximativ 40 de camioane. Înainte de izbucnirea războiului, în 2021, România nu era deloc o piaţă de desfacere pentru această ţară pentru ouă. Însă, pe fondul schimbărilor de context, vecinii noştri au căutat o nouă destinaţie pentru marfă, conform datelor analizate de ZF de la Trade Map, care monitorizează comerţul bilateral dintre ţări.
Această modificare i-a nemulţumit pe fermierii români, care spun că pe lângă intrarea ouălor din Ucraina pe piaţă, vin la preţuri de dumping, nefiind produse în conformitate cu standardele Uniunii Europene. În 2024, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a spus că importurile de ouă din Ucraina au avut o creştere de 48%. Astfel, producătorii locali au cerut protecţie, motivând că duc o luptă inegală.
„Acceptăm produse din Ucraina, ţară care nu e membră UE, modificate genetic. De exemplu, au venit ouă din Ucraina şi ministrul agriculturii a zis să se licenţieze. Nu a văzut nicio problemă că aceste importuri le dau în cap producătorilor din România. Aducem ouă plimbate cu camioane, care sunt subvenţionate şi vin la preţ de dumping, de calitate îndoielnică. Mai poţi să duci o luptă corectă în hăţişurile acestei economii de piaţă?“, se întreabă Costel Buzatu administrator şi asociat al Avitea Cons, producător din judeţul Timiş.