Companii

România a fost anul trecut responsabilă pentru un sfert din insolvenţele din regiune, deşi are doar 7% din numărul de companii active. Prin comparaţie, în Polonia au intrat în incapacitate de plată doar 741 de companii la un total de peste 1,8 milioane de instituţii active

România a fost anul trecut responsabilă pentru un sfert...

Autor: Cristina Roşca

08.08.2016, 13:00 244

Anul trecut în România la fiecare 1.000 de companii active, respectiv cu cifră de afaceri mai mare decât zero, au intrat în insolvenţă 22 de businessuri, valoare care plasează piaţa locală pe locul doi în Europa Centrală şi de Est, după Serbia.

Prin comparaţie, în Polonia, cea mai puternică economie din regiune, au intrat în incapacitate de plată doar 741 de companii la un total de peste 1,8 milioane de instituţii active.

Pe această piaţă moda insolvenţelor nu a prins niciodată, spredeosebire de România, unde trendul a început în primii ani de criză, când situaţia economică dificilă a împins multe socie­tăţi în incapacitate de plată. Astfel, în timp ce în România la fie­care 1.000 de societăţi active au existat anul trecut circa 22 de entităţi juridice care au intrat în incapacitate de plătă, în Polonia valoarea tinde spre zero, arată o analiză a companiei Coface.

De altfel, România a fost anul trecut responsabilă pentru un sfert din insolvenţele din regiune, deşi are doar 7% din numărul de companii active. Coface a luat în calcul un total de 11 ţări de mărimi diferite, atât state membre ale UE cât şi nemembre.

„Analizând fenomenul insolvenţelor prin comparaţie cu dinamica din ţările similare din regiunea central-est euro­peană, România înregistrează în continuare o incidenţă foarte ridicată a insolvenţelor raportat la numărul de companii active. România şi Serbia sunt singurele ţări care au înregistrat în 2015 mai mult de 20 de insol-venţe raportat la 1.000 de firme active. În aceste condiţii, raportul de 23 de insolvenţe la 1.000 de firme active din România este de aproximativ trei ori mai mare decât media la nivel regional“, afirmă analiştii Coface.

Totuşi, numărul de insolvenţe este în scădere, trendul descen­dent datând din 2014. Cel mai puternic declin a avut loc în 2015, când numărul companiilor intrate în incapacitate de plată a scăzut la jumătate. Mai mult, şi în primul semestru din acest an trendul s-a menţinut, iar analiştii Coface estimează că până la finalul anului valoarea va scădea la circa 7.800. Acest an ar fi primul din ultimul deceniu când numărul de insolvenţe ar scădea sub pragul de 10.000. Astfel, numărul de companii care intră în incapacitate de plată ar fi mai mic decât în anii de boom economic 2007 şi 2008.

Pentru majoritatea ţărilor, numărul de insolvenţe încă nu a revenit la nivelul de dinaintea crizei din 2008. În Republica Cehă au fost de aproape patru ori mai multe in­solvenţe decât în 2008, în Polonia de 1,8 ori mai multe, iar în Slovenia de 2,2 ori mai multe. În acelaşi timp, numărul firmelor insolvente din Slovacia şi România este încă sub nivelul anterior crizei, arată datele Coface.

„Chiar dacă numărul insolvenţelor nou deschise în primul semestru al anului 2016 are o scădere cu 25% comparativ cu anul anterior, România se va încadra în continuare în top trei ţări pe plan regional din perspectiva insolvenţelor la 1.000 de companii active“, potrivit Coface.

În prima jumătate a anului au intrat în insolvenţă circa 4.300 de companii, care au cumulat aproape 40.000 de salariaţi şi datorii de 9,7 mld. lei (peste 2 mld. euro). În ceea ce priveşte structura companiilor, cele mai multe, aproape jumătate, rămân cele care nu şi-au depus rezultatele financiare. Urmează cele cu afaceri de sub 100.000 de euro cifră de afaceri anuală.

Totuşi, în continuare există businessuri mari, strategice, care aleg insolvenţa. Astfel, 24 dintre companiile care au intrat în incapacitate de plată în 2016 (primul semestru) aveau afaceri de peste 10 mil. euro în 2015. Două aveau chiar de peste 100 mil. euro. Pe primele trei locuri după cifra de afaceri se află firmele Interagro, Complexul Energetic Hunedoara şi C.E.T Govora, toate şi-au anunţat insolvenţa la începutul anului. Topul zece al firmelor româneşti care au intrat în insolvenţă în primul semestru al lui 2016 arată că printre domeniile afectate se numără agricultura, producţia şi furnizarea de energie electrică, construcţiile, industria metalurgică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO