Companii

România are 33 de companii în topul celor mai mari 500 din Europa Centrală

România are 33 de companii în topul celor mai mari 500 din Europa Centrală

Autor: Vlad Popescu

22.06.2011, 11:21 2996

România este prezentă cu 33 decompanii în topul celor mai mari 500 din Europa Centrală după cifrade afaceri de anul trecut, ocupând locul cinci între statele dinregiune, potrivit unui studiu pregătit de Deloitte.

Totodată, în două topuri separateale celor mai mari 50 de bănci şi companii de asigurări dinregiune, România se regăseşte cu 4, respectiv 5prezenţe.

Rezultatele studiului vor fianunţate în septembrie.

În 2009, România era prezentă cu32 de companii în topul celor mai mari 500 din regiune, cea maibine plasată fiind Petrom, pe locul 25. Din clasamentele pesectoare economice reieşea că Automobile Dacia, parte a grupuluiRenault, era al cincilea constructor auto din EuropaCentrală.

După trei ani de creşteresusţinută, cifra de afaceri totală a celor mai mari 500 de companiidin regiune a scăzut în 2009 cu 21%, de la 665,72 miliarde euro la525,6 miliarde euro.

"Este prematur să estimăm orevenire solidă a întregii regiuni, rezultatele depinzând în mareparte de starea fiecărei industrii în parte. Anul 2010 a fost un ancu plusuri şi minusuri pentru companiile româneşti. Majoritatea aucontinuat să se restructureze, urmărind, în acelaşi timp, obiectivede creştere. Consumul intern a scăzut, fiind compensat în anumiteindustrii de exporturi. O parte dintre companii şi-au acceleratexpansiunea, cum au fost cazuri în industria de consum; alteleşi-au continuat investiţiile - industria prelucrătoare sau cea aenergiei şi resurselor", a declarat în comunicat preşedinteleDeloitte România, George Mucibabici.

Ierarhia celor mai mari companiidin România este în continuare dominată de industria energiei şiresurselor (13 reprezentante în top 500 în 2010), fiind urmată deindustria bunurilor de consum şi transporturi (10), industriaprelucrătoare (4) şi telecomunicaţii (5). Un distribuitor demedicamente a intrat în clasament anul trecut, marcând o premierăpentru această industrie, notează Deloitte în comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO