România are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar importă lapte şi smântână de peste 97 mil. euro

30 nov 2017 Autor: Roana Rotaru

România are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar im­por­tă lapte şi smântână de peste 97 mil. euro anual, po­trivit datelor Comisiei Europene (CE) şi Eurostat, o si­tua­ţie atipică, în contextul în care preţul atractiv al lap­telui din România ar putea constitui un motiv sufi­cient de în­temeiat care să determine fabricile să crească gradul de colectare a laptelui de pe plan local şi care să transforme România din net importator de lactate într-un important exportator.

În luna septembrie a acestui an laptele românesc se vindea la poarta fermei la 1,37 lei kilogram, la un preţ înjumătăţit faţă de preţul laptelui din Cipru, potrivit celor mai recente date publicate de CE. Instituţia euro­peană măsoară laptele în kilograme, un litru de lapte având 1,03 kilograme.

„Din efectivul de 2 milioane de bovine, 60% sau mai mult sunt vacile din gospodăriile individuale. Ţăranul are trei vaci acasă, dar producţia de lapte nu i-o ia nicio fa­brică pentru că are lapte neconform, care nu respectă stan­dardele europene privind igiena sau calitatea laptelui, plus că este foarte greu de colectat. Greu strângi o cisternă de la ţărani”, a spus crescătorul de vaci de lapte Claudiu Daviţoiu din judeţul Ilfov, proprietarul Agroindaf Afumaţi.

Doar în jur de 20% din laptele produs în România ajun­ge să fie prelucrat în fabrici, potrivit statisticilor oficiale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.11.2017

 
Cuvinte cheie:
lapte
, industria de lactate
, lapte
, smântână
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide