Companii

România, cel mai mare producător de gaze al UE, trece iarna cu importuri şi are una dintre cele mai mici capacităţi de înmagazinare în depozite. Ungaria, lipsită de resurse, poate stoca de 2 ori mai mult gaz decât România. Care sunt soluţiile? Aflaţi la ZF Power Summit 2025, 26-28 februarie

Autor: Roxana Petrescu

10.02.2025, 00:07 53894

România, autoproclamatul hub energetic regional, trece vara cu importuri de energie electrică şi iarna cu importuri de gaze naturale  Unul dintre motivele pentru care în perioadele mai reci România importă este şi lipsa investiţiilor în depozitele de gaze.

România se pregăteşte să trea­că iarna cu gaze impor­tate, arată datele comunica­te la finalul săptămânii tre­cute de Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport a gazului natural. Abia în martie balanţa se va echi­libra, arată acelaşi set de date. Contextul de piaţă este foarte interesant şi acaparat de discuţii privind exportul de gaze în con­tex­tul lipsei unei cereri interne, dar în condiţii marcate de creşterea consumului, producţia internă şi depozitele de gaze îşi dovedesc limitările. Pe de altă parte, o parte din cantităţi se duc spre Republica Moldova, aflată într-o situaţie extrem de dificilă din punct de vedere energetic.

De exemplu, pe 7 februarie, datele din sistemul de gaze arătau în felul următor. Con­sumul total era de 48,7 milioane de me­tri cubi. Producţia internă era de 24,2 de mi­lioane de metri cubi, în timp ce cantitatea extrasă din depozite era de 19 milioane de metri cubi. Practic, resursele interne acope­reau aproape 90% din consum. Pe partea de export, pe data de 7 februarie, plecau 8 mi­lioane de metri cubi către Republica Mol­dova, iar importurile reprezentau 13,3 mili­oane de metri cubi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
ZF HR TRENDS