Companii

România, codaşa Europei la productivitate în agricultură: la grâu în aceeaşi ligă cu Estonia, la porumb pe ultimul loc

România, codaşa Europei la productivitate în...

Autor: Gabriel Razi

25.12.2012, 00:02 1407

România se află pe podiumul celor mai mari producători de porumb şi floarea-soarelui din Uniunea Europeană dar şi între primele cinci ţări în funcţie de recolta de grâu. Forţa economiei locale în agricultura europenă nu este însă decât o iluzie în condiţiile în care singurul atu în agricultură al României este faptul că are la dispoziţie a cincea suprafaţă agricolă din UE. Un raport din decembrie al Coceral, o organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor din agricultură, arată că în realitate producătorii locali sunt printre cei mai puţini eficienţi din UE.

Astfel, pentru productivitatea la grâu România se clasează pe locul 21 din 24 de economii din Uniunea Europeană care au însămânţat în acest an suprafeţe agricole  cu această cultură. La grâu mai puţin productivi decât fermierii români au fost în acest an doar cei din Portugalia, Spania şi Grecia. La celalălt capăt al clasamentului se clasează “puterile” agricole Germania şi Franţa, cu productivităţi de aproximativ 7.3 tone/ha.

Situaţia a stat în acest an şi mai rău în cazul porumbului unde, pe fondul secetei,  productivitatea fermelor locale s-a redus la jumătate faţă de anul precedent. Astfel, România a ajuns să se afle pe ultimul loc în lista celor 17 ţări din UE care produc porumb. Clasamentul este suprinzător în condiţiile în care la producţia totală de porumb România s-a clasat în acest an pe a treia treaptă a clasamentului.

O situaţie similară apare şi în cazul florii-soarelui, unde România este tot pe locul al treilea în funcţie de producţia totală dar pe poziţia a zecea din doisprezece jucători în funcţie de productivitatea medie. La productivitatea pentru floarea-soarelui sub România au fost în acest an doar Spania şi Portugalia, ambele economii lovite din plin de secetă.

Mai mult, fermele din România au fost în acest an mai puţin productive decât cele din Bulgaria, o ţară cu condiţii geografice şi climatice similare cu cele ale României dar cu o suprafaţă agricolă mult mai mică.

Astfel, fermierii bulgari au strâns în acest an în medie 3,7 tone grâu/hectar, 3,8 tone de porumb/hectare şi 1,7 tone floarea-soarelui/hectar. În acelaşi timp producătorii agricoli de pe piaţa locală au recoltat numai 2,9 tone grâu/hectar, 2 tone de porumb/hectar şi doar 1,1 tone floarea-soarelui/hectar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO