Companii

România, în corzi la început de săptămână din punct de vedere energetic. Suntem la capătul Europei ca interconectare, nu am făcut investiţii în producţie şi nici nu i-am lăsat pe privaţi să facă. Cine câştigă din preţurile foarte mari?

România, în corzi la început de săptămână din...

Autor: Roxana Petrescu

23.07.2024, 09:00 2740

♦ Circa 40%-50% din energia consumată pe plan intern se vinde de pe o zi pe alta, o cantitate foarte mare care le permite unor jucători să câştige din situaţia de acum caracterizată prin preţuri foarte mari ♦ Cel mai important factor care explică situaţia prin care trece România este lipsa investiţiilor în sectorul de producţie a energiei, cu atât mai greu de înţeles cu cât România se află la marginea Europei, deci nu are situaţia Germaniei de exemplu, interconectată la vecini la care poate apela  Situaţia de anul acesta ar trebui să fie o lecţie pentru autorităţile locale în contextul în care cel mai probabil aceasta va fi cea mai răcoroasă vară din următoarele 10, spun oamenii din domeniu.

Vineri la 19:06 România a pierdut temporar producţia de energie a unui reactor al cen­tra­lei nucleare de la Cernavodă după ce Unitatea 1 s-a deconetat auto­mat de la sistem din cauza unei dis­funcţio­nali­tăţi. Ieri, reactorul încă nu fusese reconectat, astfel că România importa masiv energie de la vecinii săi. De exemplu, în jurul orei 14:30 Ro­mânia importa peste 1.600 MW, la un consum de circa 7.000 MW. Iar acest lucru s-a văzut în preţurile spot, unde România avea luni o medie de 229 de euro/MWh, la fel ca Bulgaria, în timp ce vestul Europei funcţiona la preţuri a­proape modice în comparaţie cu cele de aici. Interesant este că ieri Un­garia avea un preţ de 120 de euro/MWh după ce zile în­tregi a fost cea mai scumpă piaţă europeană din cauza interco­nexiunii slabe cu Austria.

„Suntem într-un capăt de interconectare. Noi nu sun­tem ca Germania, care în caz de ne­voie poate apela la vecinii săi“, spune reprezentantul unei companii din zona de distribuţie şi fur­nizare a energiei. „Dar nu asta este problema, ci deficitul de producţie. Noi nu am făcut ca stat investiţii în producţie, dar nu i-am lăsat nici pe alţii să facă. Am avut anii de pan­demie care au mascat cumva acest deficit prin scăderea consumului, dar acum aceste pro­bleme se văd. Iar ceea ce trebuie să înţelegem este că aceasta va fi cea mai răcoroasă vară din urmă­toarele 10, astfel că cel mai probabil a­ceste vârfuri de consum vor deveni regula.“

Dar România nu doar că nu a con­struit nimic, ci într-un vid de strategie a în­chis capacităţi înainte de a pune unele noi în loc, totul în timp ce tot sistemul energetic trece printr-una din cele mai semnificative trans­formări din istoria sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro