România detronează Franţa la producţia de porumb pentru prima dată în istorie

15 dec 2017 Autor: Roana Rotaru

România a obţinut anul acesta o producţie record de 14,5 mil. tone de porumb, o recoltă care a plasat România pe locul întâi în topul celor mai mari producători de porumb din UE, potrivit datelor Eurostat.

„Fermierii încep să fie din ce în ce mai performanţi în ceea ce fac, au rezultate bune, dar sectorul de industrializare şi procesare, cel care aduce valoare adăugată mare, nu este încă suficient de dezvoltat, nu a ţinut pasul cu evoluţia agriculturii“, a spus Alina Creţu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

Fermierii români îşi ţin deocamdată producţiile din acest an agricol în silozuri, în aşteptarea unui preţ mai bun decât cel obţinut în campania de recoltare, potrivit specialiştilor din piaţă. Anul trecut, însă, România a ex­portat circa o treime din producţia de porumb, respectiv 3,4 mil. tone de porumb din 10,7 mil. tone obţinute, potrivit datelor Eurostat. Porumbul românesc s-a vândut anul trecut la export la un preţ mediu de 204 euro pe tonă.

Valoarea pieţei de porumb din România se ridică la circa 2,1 mld. euro în 2017, potrivit calculelor ZF. Cei mai mari producători de cereale din România sunt Agro Chirnogi, Agricost şi alţii.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.12.2017

 
Cuvinte cheie:
agricultura
, porumb
, productie
, Franta
, recolta
, Alina Cretu
, fermieri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide