Companii

România este egală cu alte state din Europa la cheltuielile cu sănătatea?

România este egală cu alte state din Europa la cheltuielile cu sănătatea

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

04.01.2012, 18:00 346

Cheltuielile cu sănătatea în România sunt similare cu cele din alte state europene, dacă se raportează sumele alocate la bugetul general consolidat, şi nu la PIB.

Primul raport este cel mai relevant pentru o astfel de comparaţie este de părere Cristian Vlădescu, preşedintele Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar şi fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Astfel, raportat la bugetul general consolidat, România cheltuieşte cu sănătatea aproape 14%, nivel în linia europeană, potrivit lui Vlădescu. Pe de altă parte, managerii companiilor din industria de medicamente spun că acest indicator este mult mai mare în Europa.

De obicei, în industria de medicamente se foloseşte raportatea cheltuielilor din sănătate la PIB, raport care în România este de 4% în timp ce media europeană este de 8%.

Însă în acest caz, datele nu sunt relavante deoarece ponderea veniturilor în PIB în fiecare ţară este diferită. Spre exemplu, în România ponderea este de 32-33%, în timp ce în state precum Austria, Franţa, Belgia este de 45-50%. Un procent cât mai mare al veniturilor în PIB arată sănătatea economiei, o bună colectare a statelor şi impozitelor, şi faptul că evaziunea fiscală este redusă.

În aceste condiţii, relevantă este raportarea cheltuielilor cu sănătatea la bugetul general consolidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO