Companii

România este pe locul 13 în lume la exportul de mobilă şi doar pe 49 la consum

Autor: Ioana David

21.07.2013, 08:03 774

România se află pe locul 28 în topul statelor cu cea mai mare producţie de mobilă, arată studiul World Furniture Outlook realizat de CSIL (un institut independent din Italia) care analizează cele mai mari 70 de pieţe din lume. China, SUA, Germania şi Italia sunt cei mai mari producători de mobilă din lume, arată aceleaşi informaţii, iar producţia totală este estimată la 450 mld. dolari (350 mld. euro).

Şi mai bine stă România la ca­pi­to­lul export de mobilă, datele CSIL arătând că se află pe locul 13. Mo­bila este unul dintre puţinele do­­menii din economie care îşi aduc un aport pozitiv la balanţa co­mercială, exporturile fiind de patru ori mai mari decât importurile. Chiar şi în ultimii ani România şi-a păstrat tradiţia în industria mobilei, susţinută de resursele naturale şi de costul scăzut cu forţa de muncă.

„Industria lemnului şi a mobilei exis­tentă la momentul actual rămâne una dintre ce­le mai puternice industrii în dome­niul ex­porturilor din România. Resursele de lemn de care dispune, forţa de muncă specializată şi investiţiile străine realizate în acest sector sunt elemente ce au contribuit la dez­vol­tarea producţiei locale de mobilă. Adău­gând cererea ţărilor occidentale pentru mo­bilierul de calitate, dar şi elemente administrative şi fiscale precum cotele reduse de taxare şi simplificarea procedu­ri­lor de export – import la nivelul Uniunii Euro­pene, putem explica reţeta succesului acestei industrii în afara României“, a spus Dan Badin, partener servicii fiscale în cadrul Deloitte România.

Domeniul este puternic fragmentat, datele citate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România arătând că peste 3.000 de firme au ca obiect de activitate producţia de mobilă. Însă sunt puţini jucători care au trecut pragul de 100 mil. euro cifră de afa­ceri. Spre exemplu, Mobexpert a anunţat că la nivel de grup a trecut de 114 mil. euro, în timp ce Aramis Invest a avut în 2012 un rulaj de 113 mil. euro.

„România beneficiază de un fond fores­tier diversificat, de o experienţă semni­fica­ti­vă în domeniu, dar în special de costuri re­lativ reduse în ceea ce priveşte producţia. Astfel, România este bine poziţionată pen­tru o dezvoltare sustenabilă a acestui sector şi pentru o consolidare a statutului de expor­ta­tor semnificativ“, este de părere Bogdan Bel­ciu, partener, servicii de consultanţă pen­tru management în cadrul PwC România.

Producem pentru export

Cumulat cei mai mari 40 de producători de mobilă de pe piaţa locală au avut în 2012 afaceri de aproximativ 800 de milioane de euro, arată o analiză pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Anul trecut afacerile celor mai mari 40 de producători au crescut cu aproape 8% faţă de 2011.

„Producţia de mo­bi­lă din România a în­re­gistrat în ultimii ani o tendinţă as­cen­dentă, în anul 2012 volumul pro­­ducţiei indus­triale de mobilă înregis­trând o creştere de 2,7% faţă de anul an­terior. Creşterea s-a datorat vânză­ri­lor mai mari la export, acestea fiind cu 4,6% mai mari în 2012. În schimb, vân­zările de mo­bilă pe piaţa in­ter­nă s-au redus ca urmare a scă­de­rii puterii de cum­­părare a con­­su­matorilor ro­mâ­ni, după câţi­­va ani de creş­teri salaria­le sub rata inflaţiei în sec­to­rul privat şi redu­ceri sala­riale, fie şi tem­porare în sectorul public“, a mai spus Bogdan Belciu.

 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO