Companii

România exportă masiv energie în regiune, Hidro produce la cote maxime, dar preţul sparge record după record

Teofil Mureşan, preşedintele grupului E-INFRA: Jumătate din achiziţii se fac acum pe piaţa spot, la preţurile de acum. Este greu de spus că se vor schima lucrurile pe termen lung pentru că totul s-a scumpit, materiile prime, gazul, tot. Mai mult, pieţele sunt cuplate, deci regiunea absoarbe energie şi la preţul acesta.

Teofil Mureşan, preşedintele grupului E-INFRA: Jumătate din achiziţii se fac acum pe piaţa spot, la preţurile de acum. Este greu de spus că se vor schima lucrurile pe termen lung pentru că totul s-a scumpit, materiile prime, gazul, tot. Mai mult, pieţele sunt cuplate, deci regiunea absoarbe energie şi la preţul acesta.

Autor: Roxana Petrescu

23.06.2021, 19:30 8301

♦ „Aş fi fost mirat să scadă. Suntem cuplaţi cu regiunea. Cu astfel de preţuri trebuie să ne obişnuim.“

Revenirea în piaţă a întregii capacităţi a centralei de la Cernavodă şi ploile care au dus la un aport sporit de energie hidro ieftină, nu au putut răcori preţul spot din piaţa energiei, acesta sărind pragul de 100 de euro pe MWh. Problema este că nici pe termen scurt lucrurile nu se vor schimba.

„Pieţele sunt cuplate, aşă că preţul pe care îl vedem acum este unul acceptat de regiune“, spune Teofil Mureşan, antre­prenorul din spatele grupului E-INFRA.

Grupul E-INFRA, format din Electrogrup, Nova Power & Gas, Direct One şi Netcity Telecom, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 123 milioane de euro şi un profit net de aproape 8 milioane de euro, conform datelor comunicate de companie.

„Sunt însă mai mulţi factori care au dus la această situaţie“, continuă Mureşan.

Ce se întâmplă?

Zilele acestea, România a trimis peste graniţe, în unele momente chiar şi 1.400 MW de energie, ceea ce echivalează cu puterea instalată a centralei de la Cernavodă. Pe fondul ploilor intense şi a re­ve­nirii în piaţă a reactorului oprit de la Cernavodă, România produce mai mult decât consumă, astfel că poate exporta ener­gie fără probleme, situaţie complet dife­rită faţă de cea de acum o lună. Pro­blema este că dacă în urmă cu o lună creş­terea accelerată a preţurilor era de înţeles pe fondul deficitului de producţie, acum lucrurile tot în direcţia scumpirii merg, dar România duce masiv energie peste graniţe.

„Anul trecut, marea parte a furnizorilor de energie aveau contracte bilaterale, pe ter­men lung de energie, majoritatea înche­iate la 300-330 de lei pe MWh. Au venit însă lunile martie-aprilie când cererea a scăzut brusc pe fondul pandemiei, iar furnizorii s-au trezit cu cantităţile contractate, producătorii nu au fost dispuşi la negocieri, aşa că luau energia şi o dădeau mai departe în piaţa spot la preţuri de 140 de lei pe MWh. Piaţa furnizării a fost penalizată pentru contractele pe termen lung. Mai departe, furnizorii nu au mai încheiat contracte bilaterale, rămânând pe piaţa spot“, explică Mureşan.

Astfel, spre final de an 2020, achiziţiile de pe contractele bilaterale s-au mutat în piaţa spot, dar în 2021 preţul pe această plat­formă a explodat pur şi simplu din cau­za scumpirii fără precedent a certi­ficatelor de emisii de CO2 şi a revenirii cererii.

„Jumătate din achiziţii se fac acum pe piaţa spot, la preţurile de acum. Este greu de spus că se vor schima lucrurile pe termen lung pentru că totul s-a scumpit, materiile prime, gazul, tot. Mai mult, pieţele sunt cuplate, deci regiunea absoarbe energie şi la preţul acesta“, spune Mureşan.

 

Noua realitate

În prezent, preţul certificatului de CO2 a ajuns la circa 55 de euro pe unitate, dublu faţă de media anului trecut, estimările fiind de 70 de euro pentru finalul anului. Gazul a ajuns la Bursa de la Viena la peste 30 de euro pe MWh, faţă de 17 euro la începutul anului. Barilul de petrol este la 74 de dolari, faţă de nivelul de 50 de dolari de la începutul anului.

„M-aş fi mirat să scadă preţul, chiar dacă la Hidroelectrica se rup barajele de cât a plouat“, spune Cătălin Stancu, associated senior expert în cadrul companiei de consultanţă Horvath & Partners. Peste 45% din energia României era ieri asigurată de hidrocentralele statului.

„Piaţa se închide la nivelul CO2-ului. La noi piaţa se închide cu Complexul Energetic Oltenia, aşa că niciun producător nu se va transforma într-o organizaţie de binefacere pentru a vinde mai ieftin, atâta vreme cât piaţa ţine la acest nivel de preţ. Nivelul energiei nu va scădea doar pentru că avem producţie“, mai spune Stancu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO