Companii

România înregistrează cel mai mare decalaj de TVA din UE. În 2019, pierderile din TVA s-au adâncit cu 6 miliarde lei. Daniel Anghel, PwC: Se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF

Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România

Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România

Autor: Cristina Bellu

03.12.2021, 10:24 299

România ocupă primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA. În 2019,  pierderile din TVA s-au adâncit cu 6 miliarde de lei faţă de anul precedent, notează o analiza a PwC, care citează date din raportul Comisiei Europene publicat pe 2 decembrie 2021.

“Deficitul de încasare a TVA al României s-a înrăutăţit în 2019, ajungând la 35,16 mld lei, după ce avusese loc o ameliorare în 2018 faţă de 2017. Practic, bugetul României nu colectează peste o treime din TVA-ul cuvenit sau 3% din PIB, însemnând circa jumătate din deficitul pe care se estimează că bugetul îl va avea în acest an”, spune Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România.

El consideră că se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF.

“De exemplu, în 2022 va demara raportarea prin fişierul standard de audit fiscal (SAF-T) care a dat rezultate în alte state. Însă efectele acestei schimbări în raportare nu se vor vedea mai devreme de 2024, după ce majoritatea contribuabililor se vor înrola în noul sistem”

Conform rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat primul loc, în fiecare an, între statele membre, având cel mai mare decalaj de TVA.

”În ultimii doi ani, ANAF a făcut câţiva paşi importanţi. Există un pachet de măsuri integrate a cărui implementare a început în 2020 şi ar trebui să vedem deja unele rezultate anul viitor”, spune Daniel Anghel.

Cele mai mici deficite de TVA înregistrează Croaţia (1%), Suedia (1,4%), şi Cipru (2,7%), iar cele mai mari România (34,9%), Grecia (25,8%) şi Malta (23,5%).

Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate şi cele efectiv încasate la bugetele statelor. Deficitul de încasare a TVA are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvenţe, faliment, erori administrative, obţinerea de avantaje fiscale necuvenite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO