Companii

România intră în epoca achiziţiilor centralizate de energie la preţ stabilit de stat. O treime din energia produsă local va fi plafonată la 450 lei/MWh în 2023. Traderii nu au acces la energia ieftină. Regenerabilii scapă de plafonare

România intră în epoca achiziţiilor centralizate de...

Autor: Roxana Petrescu

19.11.2022, 11:30 730

♦ România păşeşte, până în 2025, primul an de după alegeri, într-o piaţă reglementată a energiei în care producătorii au setat un preţ fix de vânzare, achiziţia energiei se face centralizat, iar singurii care au acces la energia ieftină sunt furnizorii, adică firmele care au clienţi finali, traderii fiind scoşi din cărţi ♦ Glonţul a trecut pe la urechea regenerabililor care nu vor mai avea un plafon pe preţul de vânzare a energiei ♦ Ordonanţa de Urgenţă care modifică reglementările în vigoare face din Bursa de energie OPCOM cel mai important actor din piaţa de energie din România, dar ridică semne de întrebare privind felul în care va fi împărţită energia ieftină.

Aproximativ o treime din pro­ducţia de energie din 2023 se va vinde prin meca­nismul prevăzut în ordo­nan­ţa de urgenţă aprobată vineri de guvern. Deşi mecanismul nou instituit se va aplica până în 2025, nu este clar ce cantităţi de energie vor fi oferite pe piaţă, la preţul reglementat de 450 lei/MWh în perioada 2024-2025.

„Preţul este de 450 de lei/MWh, asigură dezvoltarea investiţiilor în continuare, de noi capacităţi de producţie a energiei. Vor participa în sistem doar unităţile deja în funcţiune, deci este un semnal pentru in­ves­tiţiile noi“, a spus Virgil Popescu, ministrul energiei, la briefingul de la finalul şedinţei de guvern de vinerea trecută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO