Companii

România îşi scoate în afara legii producţia de energie din cărbuni: toate termocentralele pe cărbune se închid obligatoriu în 10 ani, dar de 10 ani România nu a construit nimic. Care este graba şi ce va pune în schimb?

România îşi scoate în afara legii producţia de...

Autor: Roxana Petrescu

22.11.2022, 17:20 1187

În ultimul deceniu, România a închis jumătate din capacitatea instalată în centralele pe cărbuni, timp în care nu a pus nimic în loc, cu excepţia investiţiilor private din domeniul energiei verzi Rezultatul este o diminuare a parcului de producţie de 15% în ultimul deceniu care a transformat România în importator net de energie. Cu acest istoric, România se obligă prin lege să elimine complet industria energetică pe bază de cărbuni în următorii zece ani, bazându-se că va ridica proiecte noi pe gaze, când de fapt nu a construit nimic de zece ani. Mai mult, operarea unei centrale pe cărbuni după 2032 va deveni contravenţie şi se va sancţiona cu 5% din cifra de afaceri.

„Capacitatea instalată dis­ponibilă de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranţă, a lucrărilor de închidere şi de ecologizare a carierelor şi minelor se finalizează până la aceeaşi dată“, se arată în legea pentru aprobarea OUG 108/2022, aprobată la finalul săptămânii trecute de Parlament, aflată acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

În primele nouă luni ale anului, energia termo a asigurat cea mai mare parte a producţiei din primele nouă luni ale anului în contextul în care 2022 se dovedeşte a fi unul slab din punct de vedere hidrologic. Astfel, energia termo a avut o pondere de 36%, aici fiind inclusă şi producţia centralelor pe gaze, energia hidro a avut o pondere de 27%, nuclearul a asigurat 19%, iar eolienele şi energia solară au injectat 18% din producţia de energie. Pe de altă parte, producţia de energie a scăzut cu 7% în perioada analizată, un factor fiind şi închiderile de unităţi de producţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO