Companii

România pierde proiecte de investiţii din cauza impredictibilităţii şi a greşitei aşezări a sarcinii fiscale

Autor: Roxana Rosu

17.03.2015, 00:06 248
România a avut mult timp avantajul competitiv al costului redus cu munca, dar acesta începe să dispară şi sunt proiecte de investiţii care au luat în considerare această piaţă, dar au fost ulterior redirecţionate spre alte state din cauza impredictibilităţii mediului fiscal, dar şi a greşitei aşezări a sarcinii fiscale, a declarat la ZF Live Radu Ionescu, managing partner la casa de avocatură Ionescu Sava.
 
„Ne aşteptam la creşterea zonei de producţie, dar semnalele sunt îngrijorătoare. Există o competiţie între state cu privire la avantajele fiscale pe care le acordă. Au fost proiecte care au luat în considerare România, dar au fost redirecţionate spre alte ţări din cauza nepredictibilităţii mediului fiscal, dar şi a greşitei aşezări a sarcinii fiscale, inclusiv ce ţine de TVA, impozitul pe dividende, taxele parafiscale“, a spus Ionescu. Avocatul a precizat că una din in­ves­tiţiile vizate se ridica la 10-15 milioane euro.
 
În 2008, România a ratat atragerea concernului auto german Daimler pentru construcţia unei fabrici de 800 mil. euro, nemţii optând după mai multe luni de analiză pentru amplasarea noii capacităţi de producţie în Ungaria, la 80 km de Budapesta. Potrivit lui Radu Ionescu, implicat la acel moment în discuţiile cu partea germană, printre motivele pentru care grupul german nu a ales România se numără lipsa infra­structurii, lipsa terenului de 400 de hectare, costul ridicat pe muncă, respectiv nivelul impozitării muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO