♦ Michelin, Pirelli şi Continental au exportat anvelope de peste 2,2 miliarde de dolari în 2022 cu ajutorul fabricilor deja prezente pe plan local. Odată cu creşterea producţiei Michelin în 2024 şi cu noua fabrică Nokian Tires, România poate intra în top zece începând cu 2025.
Demararea producţiei Nokian Tires la Oradea în septembrie, alături de pornirea producţiei de serie din 2025, va transforma România într-un jucător important pe piaţa mondială de anvelope. În 2022 România a exportat anvelope de 2,2 mld. dolari, potrivit datelor din piaţa mondială.
În total, anul trecut Continental, Pirelli şi Michelin au rulat în 2023 afaceri de peste 14,3 miliarde de lei, în creştere cu 2,5% faţă de 2022, iar francezii de la Michelin sunt şi cel mai important jucător, cu business de peste 5,3 mld. lei şi producţie şi de cord metalic pentru anvelope, pe lângă anvelopele propriu-zise.
Dacă pe partea de anvelope România este la un pas de top 10, în 2023 la nivel mondial piaţa locală ocupa locul 21 mondial la producţia de autoturisme, potrivit OICA, fiind la cel puţin doi producători auto distanţă de top zece. În ultimii zece ani Ungaria a atras producţia de automobile - Audi, BMW şi Mercedes-Benz, iar România producţia de subansamble.
„Producătorii de autoturisme atrag producători de subansamble pentru a scurta lanţurile de aprovizionare şi a reuşi să menţină un cost de producţie şi transport competitiv. Am putea spune că România este încă într-o poziţie bună în regiune în ceea ce priveşte numărul de autovehicule produse anual. În 2023 am reuşit pentru al doilea an consecutiv să ne menţinem la peste jumătate de milion de autoturisme produse. Însă la nivel valoric suntem sub Ungaria, de pildă, care produce marginal mai puţine unităţi decât noi, dar valoric unitatea este considerabil mai scumpă. Relocarea Nokian în România este un avantaj pentru economia de export a României şi întotdeauna un producător care aduce valoare adăugată este un plus pentru economie“, a subliniat Szabocs Nemes - managing partner, Roland Berger România.
„Însă altceva este foarte important aici, dezvoltarea ecosistemelor de constructori de subansamble are posibilitatea de a face din România un hub de aprovizionare pentru alte ţări. Pentru a fructifica această oportunitate intervine un alt factor: infrastructura. Aceasta este unul dintre motivele pentru care Nokian a ales Oradea şi nu altă zonă din ţară.“
Capacitatea de producţie anuală a fabricii Nokian Tires va fi de 6 milioane de anvelope, iar accentul va fi pe producţia de anvelope pentru autoturisme şi SUV-uri cu dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală.
Nokian Tyres va demara oficial în data de 19 septembrie oficial producţia în noua fabrică de la Oradea, prin care devine prima companie din industria producţiei de anvelope care demarează de la bun început cu emisii zero de dioxid de carbon. Fabrica de la Oradea va fi prima investiţie de la zero cu o valoare mai mare de 500 mil. euro din ultimul deceniu, valoarea totală a proiectului din Oradea fiind estimată la aproximativ 650 de milioane de euro. Conform unei analize ZF, doar patru fabrici de la zero au fost construite în urma unor investiţii de peste 100 mil. euro în ultimii cinci ani.
Nokian Tyres anunţa în decembrie 2023 faptul că are pentru viitoarea fabrică de la Oradea, pentru 2024, disponibile 350 de posturi pentru manageri, dar şi operatori din zona de producţie. În total, Nokian Tyres va crea aproximativ 550 de locuri de muncă.