Companii

Romania, posibila tinta pentru o fabrica de masini de spalat Electrolux

24.10.2003, 00:00 713

Producatorul suedez de electrocasnice Electrolux ar putea ridica miza pe Romania. Dupa ce in urma cu aproape sase ani a inceput sa produca aragazuri la Satu Mare, Electrolux ar putea incepe sa produca pe piata locala si masini de spalat.
Miscarea s-ar inscrie astfel in strategia pe care grupul sudez a anuntat-o in urma cu un an si care implica dezvoltarea activitatii din Europa de Est. Conform acestei strategii, Electrolux urma sa deschida o noua fabrica de aparate frigorifice in Ungaria si una de masini de spalat in Rusia, iar capacitatea fabricii de aragazuri pe care suedezii o detin la Satu Mare urma sa se dubleze pe fondul transferarii aici a unei parti din productia din Europa de Vest.
Lucrurile s-ar putea sa nu se opreasca aici, deoarece o delegatie a grupului suedez a ajuns saptamana aceasta la Uzina Meanica Cugir, adica cea responsabila pentru masinile de spalat Albalux. "Avem o fabrica de aragazuri in Romania care merge foarte bine si suntem tot timpul in cautarea unor noi oportunitati de investitii. Pentru moment insa, nu s-a luat nici o decizie in acest sens, a fost vorba doar de o vizita de documentare", a declarat pentru Ziarul Financiar Ulrich Gartner, vicepresedinte pentru relatii publice al Electrolux Europe.
Reprezentantii uzinei de la Cugir sunt insa optimisti. "Din discutii a reiesit ca investitia in noua fabrica ar urma sa se ridice la 70 de milioane de euro. Noi ne-am oferit sa colaboram, fie printr-o asociere, fie prin diverse facilitati de productie" a declarat Cornel Dirjan, directorul general al UM Cugir, citat de Mediafax.
Decizia Electrolux de a investi la UM Cugir depinde, spune directorul general al companiei, de oferta pe care compania o va primi de la primarie. Salariile mici din Romania reprezinta la randul lor un alt argument care ar putea determina producatorul suedez sa investeasca pe piata locala.
"Nu este insa vorba doar de costul fortei de munca. Pentru a investi intr-o anumita locatie trebuie sa existe si alte elemente, cel mai la indemana exemplu fiind infrastructura", a mai spus Gartner.
In prezent Electrolux are cate o fabrica de masini de spalat in Spania, Italia si in Polonia, iar in a doua parte a acestui an a decis sa construiasca o fabrica de masini de spalat in Rusia, cu o capacitate initiala de 150.000 de unitati pe an. In aceste conditii, o ipoteza posibila poate fi si mutarea la Cugir a unora dintre capacitatile de productie din Europa de Vest, mai ales ca din delegatia care a vizitat fabrica de la Cugir a facut parte si un reprezentant al fabricii din Italia. Altfel spus, s-ar putea repeta la Cugir situatia de la fabrica Electrolux de la Satu Mare, care a "absorbit" productia fabricilor similare din Suedia, Italia si Germania.
Compania suedeza a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului 1995, prin infiintarea diviziei de vanzari de la Bucuresti. In luna decembrie a anului 1997 Electrolux a devenit actionar principal al producatorului de aragazuri Samus SA din Satu Mare, o data cu achizitionarea pachetului majoritar reprezentand 97% din totalul actiunilor. La inceputul anului 2000 grupul suedez a achizitionat inca o parte din pachetul de actiuni, astfel ca in prezent detine peste 99% din actiunile Samus.
Anul trecut au fost produse la Satu Mare peste 400.000 de aragazuri, iar anul acesta capacitatea de productie va ajunge la 700.000 de unitati. Cea mai mare parte a productiei - peste 75% - este destinata exportului, in special Franta, Italia, Spania si tarile din Est, precum Polonia si Ungaria.
Electrolux Romania a obtinut in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri in valoare de 2.874 miliarde de lei (peste 86 milioane dolari), reprezentand o crestere de 85% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit directorului de marketing si comunicare al companiei, Carmen Georgescu, cresterea a fost determinata de dezvoltarea si diversificarea creditelor de consum. "Cresterea s-a inregistrat in toate segmentele pietei de electrocasnice in care suntem prezenti cu produse" a completat reprezentantul Electrolux Romania.
Electrolux este cel mai mare producator din lume de produse electrocasnice. In anul 2002, vanzarile grupului au fost de 133,2 miliarde coroane suedeze.  Din grupul Electrolux fac parte renumitele marci AEG, Electrolux, Zanussi, Frigidaire, Eureka si Husqvarna.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO