Companii

România rămâne pe primul loc în UE la floarea-soarelui, cu o recoltă de 600 mil. euro

România rămâne pe primul loc în UE la...

Autor: Gabriel Razi

21.08.2014, 00:07 3230

Recolta de floarea-soarelui este estimată la 2,1 milioane de tone, în scădere cu 1,6% faţă de maximul istoric de anul trecut, iar productivitatea de 1,9 tone/hectar este în media UE.

Producţia de floarea-soare­lui din acest an este a doua cea mai mare din ul­timii 27 de ani şi per­mi­te României să se men­ţină pe pri­mul loc în rândul pro­ducă­to­rilor eu­ro­peni, de­pă­­şind Fran­ţa cu 500.000 de tone. Floa­rea-soare­lui este şi sin­gu­rul pro­dus agri­col de bază la care Ro­mânia este lider între cele 28 de economii ale UE.

Producţia de floarea-soarelui va adu­ce în conturile jucătorilor din agro­business 600 mil. euro, aceasta fiind şi una dintre cele mai profitabile culturi ale fermierilor locali cu marje de până la 25%. Fiecare hectar de floarea-soarelui aduce în medie încasări de 600 euro şi profit brut de până la 200 euro.

„Rezultatele la floarea-soarelui sunt la limita subzistenţei pentru că nu este o cultură ieftină, iar preţurile sunt derizorii acum“, spune Cris­tian Cerno­dolea, directorul Delta-Rom Agricul­ture, o afacere de 11 mil. euro pe an dintr-o fermă de 13.000 de hectare. Luna septembrie va da startul unei adevărate curse pentru achiziţii şi livrări de floarea-soarelui având în vedere că produsul se tranzacţionează în cea mai mare parte într-un interval scurt pentru că agricultorii preferă să ţină spaţiile de depozitare libere pentru recolta de porumb. Într-un interval de numai o lună traderii şi procesatorii vor concura pentru a duce în fabrici sau la export seminţele strânse de pe câmp de fermieri.

Întreaga regiune este o zonă cheie în afacerea europeană cu floarea-soarelui având în vedere că şi Bulgaria (1,6 milioane de tone) şi Ungaria (1,4 milioane de tone) se regăsesc între primii cinci producători din UE.

Cel puţin jumătate din recolta de floa­rea-soarelui pleacă la export ca mar­fă brută de sezon. Cam­pa­nia co­mer­cială ce se va încheia odată cu noua recoltă este un record în acest sens. În perioada septembrie 2013 - aprilie 2014, comercianţii au exportat 2,6 mil. tone de seminţe de floarea soarelui, de trei ori mai mult decât în sezonul 2012/2013 (septembrie 2012 - august 2013).

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- valorea medie a încasărilor şi profitului brut pe hectar

- piaţa de procesare a uleiurilor de floare-soarelui din România, poziţia în UE 

- ponderea exporturilor, principalele pieţe partenere a României

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO