Companii

România redevine atractivă pentru investitorii străini: Perioada următoare este deschisă oportunităţilor şi va fi caracterizată de o creştere economică peste media europeană

România redevine atractivă pentru investitorii...

Autor: Cristina Bellu

18.05.2021, 12:17 296

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), organizaţia care reuneşte peste 120 de companii multinaţionale, apreciază că România va înregistra anul acesta o creştere economică peste media europeană, evoluţie care se va traduce în perioada următoare şi în creşterea oportunităţilor de investiţii.

“Perioada următoare este deschisă oportunităţilor şi va fi caracterizată de o creştere economică peste media europeană, iar previziunile Comisiei Europene, precum şi cele ale instituţiilor internaţionale (FMI, Banca Mondială) arată că anul 2021 se conturează, într-adevăr, în această direcţie”, transmit reprezentanţii organizaţiei într-un raport despre percepţia membrilor FIC privind mediul de afaceri din România.  

Estimările economice ale Comisiei Europene (CE) din primăvara anului 2021 arată o îmbunătăţire a perspectivelor de creştere în comparaţie cu previziunile din iarna trecută. În cazul României, prognozele de creştere ale economiei au fost ajustate la 5,1% pentru anul 2021 şi 4,9% pentru anul 2022, spre deosebire de cele din iarnă ce indicau creşteri de 3,8% şi respectiv 4%. 

Se aşteaptă ca economiile tuturor statelor membre să revină la nivelurile de dinainte de criză până la sfârşitul anului 2022, pe măsură ce vaccinarea populaţiei progresează, iar măsurile de distanţare socială se vor putea ridica treptat. Introducerea graduală a proiectelor din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă va contribui la impulsionarea creşterii investiţiilor.

În mod similar, rezultatele indicatorului FIC Business Sentiment Index (BSI) aferente lunii martie 2021, surprind percepţia în general optimistă a investitorilor cu privire la mediul de afaceri din România, la mai mult de un an de la declanşarea pandemiei, comparativ cu iteraţia precedentă (toamna 2020), când criza sanitară era percepută ca atingând un nou apogeu.

Potrivit membrilor FIC, există un sentiment de optimism moderat cu privire la direcţia în care se îndreaptă dezvoltarea afacerilor în perioada următoare. Această percepţie pozitivă din prezent poate fi explicată prin depăşirea momentelor incerte care au caracterizat lunile anterioare de criză şi de asemenea, de apariţia vaccinului şi a succesului campaniilor de vaccinare din ultima perioadă. 

“Încrederea investitorilor în piaţa din România se reflectă în răspunsurile cu privire la investiţiile planificate pentru următoarele 12 luni: mai mult de jumătate dintre respondenţi (51,1%) se aşteaptă să crească investiţiile şi doar 13% le vor pune în aşteptare. Acest rezultat reprezintă cel mai mare scor înregistrat de la prima iteraţie BSI, surprinzând un nivel maxim pentru creşterea investiţiilor programate pentru anul următor de către companii”, notează raportul FIC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO