Companii

România are şanse mici să prindă turismul de masă din Bulgaria sau Grecia, dar poate atrage turiştii individuali pe diferite nişe. „Putem creşte cu 20% pe an, iar în 7 ani putem ajunge la 10 milioane de turişti străini“

Bucovina şi Maramureş sunt două dintre cele mai frumoase regiuni din Europa, care atrag deja mii de turişti străini

Autor: Miruna Diaconu

16.03.2025, 10:59 3487

Turismul de incoming contribuie cu doar 15% la sectorul ospitalităţii, în timp ce masa critică e reprezentată de turiştii autohtoni Pentru cei care vin, Bucureştiul este în continuare destinaţia preferată.

Staţiunile balneare, vizitele la cra­me, turismul de aventură, cultură şi istorie, marea, muntele şi tradiţiile locale sunt o parte din paleta turistică a Ro­mâ­niei, însă cunoscute, în special, de ro­mâni şi mai puţin de străini. Turis­mul de incoming, adică venirea turişti­lor străini în România, contribuie cu doar 15% la sectorul ospitalităţii, în timp ce ma­sa critică e reprezentată de turiştii autoh­toni, românii care călăto­resc în ţară. În cifre absolute, din 14,4 mi­lioane de turişti care s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din România, doar 2,3 mi­lioane au fost străini. „Putem creşte cu 20% pe an, iar în şapte ani putem ajun­ge la 10 mili­oane de turişti străini“, susţine Adi Voican, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi fondator al Bibi Touring.

Creşterea însă nu ar trebui să se ba­zeze pe un turism de volum, ca în Bulgaria sau Grecia, unde pachetele ief­tine reuşesc să atragă milioane de oameni în fiecare an. Turismul româ­nesc nici nu ar putea să suporte volu­me mari de turişti, niciun fel de infra­structură nu ar permite acest lucru, de la drumuri, hoteluri, aeroporturi la atracţii turistice. Asta nu înseamnă totuşi că România nu ar putea atrage turişti, însă nu ar trebui să se uite la cele mai importante destinaţii, care şi-au construit strategia acum câteva decenii şi care au crescut şi menţinut turismul de incoming cu eforturi sus­ţinute an de an. Turismul românesc ar trebui să îşi promoveze punctele tari, care există, şi să vorbească mai puţin de punctele slabe. „Nu ne lipseşte produsul turistic, avem unul chiar bun, sunt lucruri de îmbunătăţit, dar nu stăm rău la acest capitol“, precizează el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
ZF HR TRENDS